StoryEditor
nova vlast, stare svađe

Bećirović u Londonu tražio Dodikovu smjenu, najavljena blokada državne vlasti

Piše hina  /  04.07.2023., 16:31h

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zatražio je u utorak od vlade Velike Britanije da podupre smjenu Milorada Dodika s mjesta predsjednika Republike Srpske, dok je Naša stranka (NS), zajedno s Bećirovićevim SDP-om članica vladajuće koalicije u BiH, najavila blokadu suradnje s Dodikom zbog politike koju vodi.

Bećirović boravi u radnom posjetu Velikoj Britaniji i tijekom dana se sastao s britanskim ministrom vanjskih poslova Jamesom Cleverlyjem i posebnim izaslanikom britanske vlade za zapadni Balkan Sir Stuartom Peachom.

U priopćenju Predsjedništva BiH navedeno je kako je Bećirović tom prigodom ocijenio kako je Dodikova smjena jedini način da se zaustavi eskalacija krize u BiH, prouzročena pokušajima iz RS-a da potkopaju Ustavni sud BiH, jer je to sada od političkog postao sigurnosni problem.

"Bolje je smijeniti Dodika nego dopustiti da njegova politika egzistencijalno ugrozi građane i narode Bosne i Hercegovine", kazao je Bećirović, navodi se u priopćenju.

Bošnjački član Predsjedništva BiH dodao je kako je iznimno važno da sila poput Velike Britanije čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

Britanska je vlada Dodiku uvela sankcije još u travnju 2022., a na popis sankcioniranih tada je uvrstila i njegovu najbližu suradnicu Željku Cvijanović, koja je trenutačno predsjedateljica Predsjedništva BiH. SAD su sankcije Dodiku uvele još 2017. 

Zbog zaoštravanja krize u BiH i činjenice da ne odustaje od planova kojima ugrožava ustavni poredak BiH, suradnju s Dodikom sada bi mogli početi blokirati i iz stranaka koje čine vladajuću koaliciju.

Zastupnik Naše stranke (NS) u Zastupničkom domu parlamenta BiH Peđa Kojović najavio je u utorak kako on i njegova stranačka kolegica Sabina Čudić neće glasati za novog Dodikovog kandidata za državnog ministra financija Srđana Amidžića. On bi na toj poziciji trebao naslijediti Zorana Tegeltiju, koji je u međuvremenu imenovan za ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), a mjesto ministra financija po ranijem međustranačkom dogovoru pripada Dodikovom Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Naša stranka je odlučila povući ‘ručnu‘ (kočnicu) i neće glasati u skladu s koalicijskim dogovorima zbog Dodikovih posljednjih istupa, posebno sastanka u Konjicu kojim smo ostali šokirani", potvrdio je Kojović za televiziju N1.

Kazao je kako je takvu poruku i osobno prenio Dodiku nakon prošlotjednog sastanka predstavnika vladajućih stranaka u Konjicu, na kojemu je umalo došlo i do fizičkog obračuna između Dodika i ministra obrane Zukana Heleza, koji je kao i Bećirović član SDP-a. Neposredni povod za moguću tuču bilo je to što je Dodik pred sudionicima opsovao genocid u Srebrenici.

Naša stranka te SDP BiH su, zajedno s Narodom i pravdom (NiP), dio bošnjačko-građanskog bloka koji je zajedno sa SNSD-om i HDZ BiH nakon izbora u listopadu 2022. dogovorio novu koaliciju, od koje se očekivala bolja suradnja i brza provedba reformi no to je sada sve blokirano a politički sukobi u zemlji su se pojačali.

Kojović je kazao kako mu je sada žao što je bošnjačko-građanski blok dopustio da im koalicijski partner iz RS bude Dodik, a ne oporbene stranke iz tog entiteta.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 12:57