StoryEditor
glavni tajnik nato-a

Bećirović-Stoltenberg: "Provođenje aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a je zakonska obaveza"

Piše fena  /  20.11.2023., 09:28h

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je stigao u radni posjet Bosni i Hercegovini.

Denis Bećirović zahvalio je glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu na prihvaćanju poziva da u 2023. godini posjeti Bosnu i Hercegovinu, kao i na iskrenoj podršci Bosni i Hercegovini i njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Tijekom razgovora Bećirović je poručio da u vezi pitanja kretanja države Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO-u nema nikakve dileme i da u Zakonu o obrani Bosne i Hercegovine u članu 84. precizno piše da će "Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti obrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a".

Istaknuo je da su prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u NATO i EU. Također, rekao je da je Bosna i Hercegovina spremna dati doprinos kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti u Europi i svijetu. Naglasio je da je vanjska politika BiH usmjerena ka očuvanju i unapređenju trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti.

Bećirović je upoznao glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga s trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i napadu organa vlasti bh. entiteta RS na ustavni poredak naše zemlje. On je rekao da je važno zaustaviti rušenje ustavnog poretka, kako bi se država Bosna i Hercegovina mogla posvetiti EU i NATO integracijama.

Stoltenberg je poručio da NATO ostaje garant sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Rekao je da NATO ne odobrava retoriku koja podstiče podjele i ugrožavanje funkcioniranja institucija države BiH. Također je naglasio da su europski i NATO put Bosne i Hercegovine kompatibilni, te da će NATO pomagati reformske procese, koji približavaju Bosnu i Hercegovinu članstvu u NATO-u i Europskoj uniji.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović podsjetio je da je njegov prvi međunarodni posjet bio sjedištu NATO-a gdje je razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Naglasio je da je taj posjet imao simbolični i strateški značaj, uz poruku da će BiH sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO-u, priopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 16:10