StoryEditor

Bećirović: Srbija se planski priprema za razbijanje države BiH

Piše D  /  29.12.2019., 02:12h

"U pitanju je vrlo ozbiljna prijetnja državi Bosni i Hercegovini koja je sadržana u službenom aktu najvišeg zakonodavnog organa Srbije. Da stvar bude još gora, u pitanju je prijetnja jedine države u Europi koja je planetarno osuđena da je prekršila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Usvajanje Strategije obrane i nacionalne sigurnosti Srbije predstavlja neskriveno iskazivanje velikodržavnih pretenzija Srbije prema državi Bosni i Hercegovini. Takvom destruktivnom politikom predsjednik Srbije Aleksandar Vulin i ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin reafirmiraju srbijanski hegemonizam iz vremena režima Slobodana Miloševića.

Da je to tako, između ostalog, potvrđuje i tekst Strategije u kojoj je kao strateški cilj zacrtano: „očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine (...) od posebnog je značaja za sigurnost i obranu Republike Srbije“.

Politika koja javno propagira ponovno oživotvorenje već poražene velikosrpske ideologije i politike, koja je prouzrokovala nemjerljiva ratna stradanja u čitavoj regiji, predstavlja direktnu opasnost za niz država zapadnog Balkana. Takva politika se ne smije pocjenjivati.

Vučić i Vulin, bliski suradnici Šešelja i Miloševića, ovim potezom su potpuno razotkrili svoje namjere. Sada je očigledno da srbijanski režim Aleksandra Vučića nije na putu stvaranja „malog Šengena“ na zapadnom Balkanu, već na putu koji na kraju završava u Haagu.

Ovakva Srbija ne predstavlja državu s kojom je u ovom trenutku moguće razvijati prijateljske odnose. Progresivne snage u Bosni i Hercegovini i van nje moraju upoznati cijelu Europu i svijet da srbijanski velikodržavni projekt nije samo prošlost. Nažalost, to je sadašnjost u kojoj živimo.

Dužnosnicima Srbije treba javno postaviti sljedeće pitanje: Kako bi se Srbija ponašala da njeni susjedi (Hrvatska, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina) u svojim strategijama obrane dijelove njenog teritorija smatraju zonama od posebnog značaja sigurnost i obranu?

Sveobuhvatna analiza srbijanske politike prema državi Bosni i Hercegovini u postdaytonskom periodu nedvojbeno govori da se Srbija i dalje planski i sustavno priprema za razbijanje države Bosne i Hercegovine. Na putu do realiziranja velikosrpskog cilja srbijanski dužnosnici nastavljaju s politikom vrlo visprenog zamagljivanja očiju bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj javnosti, nudeći slatkorječive fraze i prazne riječi prema državi Bosni i Hercegovini, dok istovremeno putem sveobuhvatne izgradnje paralelnih odnosa s bh. entitetom RS sve sustavnije i intenzivnije ovaj bh. entitet pokušavaju antidaytonski i antiustavno inkorporirati u društveno-ekonomski sustav Srbije. Takva politika direktno ugrožava mir i stabilnost regije.

Vrijeme je da dužnosnici Srbije zakopaju osvajačke snove i hegemonističku politiku!

Vrijeme je da se dužnosnici Srbije osvijeste i pomognu ljudima i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini da prodišu punim plućima i otvore eru mira, uvažavanja i progresa", navodi Bećirović.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:25