StoryEditor

Bećirović se veleposlanici Francuske žalio na Dodika: "Njegov udar na Ustavni sud BiH je brutalan napad na Dayton"

Piše fena  /  27.06.2023., 12:34h

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas s veleposlanicom Republike Francuske u BiH Christine Toudic o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dviju zemalja.

Bećirović je ukazao veleposlanici da je Milorad Dodik više puta javno izjavio da je njegov cilj velika Srbija i da ima konkretan plan za razbijanje države Bosne i Hercegovine.

Istakao je da današnji napad organa bh. entiteta RS na Ustavni sud BiH predstavlja brutalni udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da od Francuske i drugih svjedoka tog mirovnog sporazuma očekuje da konkretnim potezima zaštite Dejtonski mirovni sporazum.

Bećirović je veleposlanici predstavio Bijelu knjigu o antidejtonskim aktima entiteta Republika Srpska (2021-2023) i naglasio da Europska unija treba što prije zaustaviti predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika koji svojim separatističkim potezima ugrožava mirovni proces u Bosni i Hercegovini.

Poručio da Dodik ne može biti iznad Ustavnog suda BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine i da Zapad ne smije više tolerirati njegovo pravno nasilje.

Bećirović je naglasio da je institucija visokog predstavnika na povijesnoj prekretnici i da aktualni visoki predstavnik mora u najkraćem roku sankcionirati rušitelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ako to ne uradi treba podnijeti neopozivu ostavku i omogućiti da na njegovu poziciju dođe osoba koja će štititi Dejtonski mirovni sporazum.

Smatra da u slučaju da ne sankcionira Dodika i njegove sljedbenike, aktuelni visoki predstavnik nema više nikakvo pravo da donosi bilo kakve odluke koje se odnose na bh. entitet Federacija BiH.

Veleposlanica Toudic je naglasila da je Republika Francuska opredijeljena za daljnju podršku Bosni i Hercegovini, a posebno kada su u pitanju reformski procesi i jačanje stabilnosti u ovom dijelu Europe, te da se na tom putu može računati na nastavak francuske podrške, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2023 01:35