StoryEditor

Bećirović s Ramom: Odnosi Albanije i BiH dobri, problem u RS-u

Piše fena  /  07.07.2023., 14:36h

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa premijerom Republike Albanije Edijem Ramom o odnosima dvije zemlje, kao i o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu.

Bećirović je naglasio kako država Bosna i Hercegovina podržava Berlinski proces i da je potrebno hitno prekinuti opstrukcije iz bh. entiteta RS.

- Ne postoji nijedan opravdan razlog da entitet RS blokira potpisivanje tri sporazuma koje je uime Bosne i Hercegovine potpisao Zoran Tegeltija. Posebno je štetno da entitet RS blokira usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja s osobnim iskaznicama kartama na zapadnom Balkanu. To predstavlja direktan udar na izgradnju dobrih regionalnih odnosa i to se mora hitno prekinuti - kazao je. 

Bećirović i Rama ocijenili su da su odnosi dvije zemlje prijateljski i izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom. Sugovornici su konstatirali da postoji obostrani interes da se dodatno unaprijede postojeći dobri odnosi, te da će tome doprinijeti otvaranje Ambasade Bosne i Hercegovine u Albaniji, ali i otvaranje Ambasade Albanije u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je upoznao premijera Ramu sa ugrožavanjem ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine i ukazao na ozbiljnost situacije u našoj zemlji.

Posjeta premijera Republike Albanije Edija Rame Bosni i Hercegovini dio je njegove balkanske turneje, u okviru koje će posjetiti i Skoplje, Prištinu, Beograd i Podgoricu.

Dnevnik.ba

03. prosinac 2023 05:34