StoryEditor

Bećirović ruši europski put BiH: Želi očuvati bošnjačko nametanje "fenomena Komšić"

Piše desk  /  14.02.2024., 11:23h

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović oglasio se povodom najava reforme načina izbora članova Predsjedništva BiH na način da se spriječi bošnjačko nametanje političkih predstavnika Hrvatima.

Bećirović poručuje da se nudi "novi asimetrični model" izbora članova Predsjedništva koji BiH gura još dalje od europskih, demokratskih standarda i u nove podjele društva i države.

"Za državu Bosnu i Hercegovinu su potpuno neprihvatljivi bilo kakvi potezi koji bi pruzročili ‘nova‘ asimetrična rješenja, diskriminaciju, segregaciju i nejednakost. Pristajanje na asimetričan izbor članova Predsjedništva BiH imalo bi nesagledivo štetne posljedice za budućnost naše države. Izbor članova Predsjedništva BiH reguliran je Ustavom BiH i to pitanje nije moguće rješavati zakonskim izmjenama koje bi vodile ka daljim podjelama i odstupanjima od zajedničkih europskih vrijednosti", poručuje Bećirović.

Podsjetimo, HNS predlaže da se način izbora članova Predsjedništva BiH rješava samo izmjenama Izbornog zakona, a ne Ustava te predlaže da se izbor hrvatskog člana Predsjedništva vrši uz uvjetovanje osvajanja najviše glasova među hrvatskim kandidatima iz striktno određena tri županije gdje dominantno žive Hrvati kako bi se onemogućilo da se hrvatski član Predsjedništva nameće bošnjačkim glasovima.

Bećirović naglašava da je obaveza BiH da provodi presude Europskog suda za ljudska prava i Ustava BiH te da uklanja sve diskriminatorske odredbe. Licemjerje je ovdje ogromno, s obziromn na to da se upravo odlukama Ustavnog suda BiH traži ukidanje mogućnosti nametanja političkih predstavnika konstitutivnim narodima.

"Zato i strukturu Predsjedništva BiH, način izbora i nadležnosti treba regulirati na cjelovit način. Prijedlog po kojem bi se dva člana Predsjedništva BiH birala sa kompletne teritorije jednog, odnosno drugog entiteta, dok bi izbor trećeg ovisio od broja glasova u potencijalno samo nekoliko od deset kantona, predstavlja ne samo vrhunac asimetrije već i direktno negira presude Europskog suda za ljudska prava koje nas obavezuju na našem europskom putu. Štoviše, takav prijedlog je dijametralno suprotan osnovnim demokratskim načelima o neophodnosti poštivanja jednake vrijednosti glasa svakog birača", naglašava Bećirović, zanemarujući činjenicu da je nametanje političkih predstavnika zapravo vrhunac nedemokratskih načela i političkog nasilja.

On ujedno ističe i to da se izbornim sistemom BiH mora osigurati jednaka vrijednost glasa svih bh. građana, što je prežvakana unitaristička mantra s obzirom na to gotovo nigdje u svijetu svaki glas ne vrijedi isto..

"Izbornim sistemom Bosne i Hercegovine, usklađenim sa najvišim demokratskim standardima, mora se osigurati jednaka vrijednost glasa svih bosanskohercegovačkih građana, bez obzira na kojem dijelu bh. državnog teritorija žive. Simetrična normativna rješenja u izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine omogućavaju uspostavljanje jedinstvene političke sfere i osnažuju integracijske procese neophodne našem društvu. U periodu kada pretendiramo ka članstvu u EU diskriminatorsku politiku treba da ostavimo iza sebe, te da, vođeni suvremenim demokratskim principima i standardima, omogućimo da svi pripadnici bosanskohercegovačke političke zajednice (koja ne postoji, nego postoje tri odvojene političke zajednice, op.ur.) budu jednako predstavljeni i da pod istim uvjetima sudjeluju u političkom i izbornom procesu. Taj sistem mora biti u stanju da vjerno odrazi raznolikost bh. društva i osigura mehanizme djelotvorne zaštite interesa svakog segmenta toga društva", smatra Bećirović.

U priopćenju, član Predsjedništva BiH kaže i to da treba prihvatiti princip "jedan čovjek-jedan glas-jednaka vrijednost".

"U pogledu pristupa europskim integracijama, neophodno je prihvatiti princip općeg, jednakog, slobodnog, direktnog i tajnog prava glasa, a to prije svega znači prihvatiti princip ‘jedan čovjek – jedan glas – jednaka vrijednost‘, uz maksimalnu zaštitu etničkih, kulturnih, religijskih i drugih kolektivnih prava svih građana Bosne i Hercegovine. Reformiranje izbornog sistema u Bosni i Hercegovini treba tražiti na tragu ukupnih europskih i općenito demokratskih dostignuća", priopćio je prvi bošnjački član Predsjedništva.

"Svjesni da ovakvi ‘probni baloni asimetričnih modela‘ neće proći u institucijama države Bosne i Hercegovine, ali imajući u vidu tko su predlagači koji stoje iza ovakvog prijedloga izvađenog iz naftalina propalih prijedloga od prije desetak godina, danas smo još odlučniji da zaustavimo nove prijedloge koji bi se mogli pojaviti po istoj matrici starih etničkih podjela", poručuje Bećirović.

Inače, Bećirović je član SDP i poznat po svojim unitarističkim i proislamističkim stavovima čime je puno bliži SDA nego matičnom SDP-u. Također, gore navedeni stavovi odudaraju od politika Trojke koje nastoje graditi kompromise i uvažavati načela na kojima BiH počiva te su puno bliži rigidnim stavovima SDfA klike.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 01:16