StoryEditor

Bećirović: Pogledajte što radi Čovićev HDZ, pola Europe su digli na noge

Piše D  /  16.06.2021., 01:06h

Jedno od pitanja postavio je izaslanik u Klubu Bošnjaka Doma naroda PSBiH Denis Bećirović (SDP), a tiče se usvajanja Osnovnog ugovora između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Smatram da ne postoji ništa važnije u državi Bosni i Hercegovini od istinske i principijelne borbe za jednakost i ravnopravnost. Borba mora biti principijelna. Moram reći, sve dok ne bude tako, BiH će biti izolirani otok nepravde i samovolje. Na jednoj od zadnjih sjednica Doma naroda javno sam tražio ustavnu ravnopravnost za srpski i bosanski jezik, ćirilicu i srpski narod u pojedinim županijama FBiH gdje vlada HDZ. Danas tražim ravnopravnost Islamske zajednice BiH sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Katoličkom crkvom. Islamska zajednica pokušava od 2009. godine do danas sklopiti sporazum, ali to evidentno pojedine političke snage blokiraju. To je diskriminacija i pravna nejednakost. Mi o tome moramo otvoreno progovoriti. Posljednji put tekst je u Predsjedništvu BiH ponuđen 2018. godine. Protiv takvog prijedloga glasali su Dragan Čović i Mladen Ivanić. Glasali su čak da to i ne bude točka dnevnog reda”, naveo je Bećirović.

Pitanje je postavio predsjedatelju Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji koji je kazao da je prethodno VM BiH utvrdio nacrt sporazuma.

“Taj sporazum je još uvijek u proceduri i VM BiH nije u mogućnosti raditi bilo što po tom pitanju dok je taj sporazum u Predsjedništvu BiH. Čeka s odluka Predsjedništva BiH”, naveo je Tegeltija.

Bećirović je kazao:

“Pogledajte što radi Čovićev HDZ u BiH u vezi s izborom jednog člana Predsjedništva BiH, pola Europe su digli na noge, a s druge strane imate ovakvu očiglednu diskriminaciju. Nije ovo samo izoliran slučaj”, naveo je Bećirović, prenosi N1.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 02:51