StoryEditor
krišto nova predsjedateljica VM

Bećirović podsjetio: U prošlom sazivu mandatar je izabran 14 mjeseci poslije izbora

Piše fena  /  22.12.2022., 17:43h

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ocijenio je da pitanje imenovanja Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH ne može ni na koji način uticati na njegove stavove o NATO-u.

- Nikada neću povući nijedan potez koji usporava put države BiH u NATO, a podržat ću svaki potez koji će ubrzati državu BiH u NATO. Vrijeme je da BiH damo šansu za razvoj, suradnju i dijalog. Građani više ne smiju biti taoci stalnih blokada, ucjena i svađa - kazao je danas Bećirović nakon druge izvanredne sjednice Predsjedništva BiH.

Također je naglasio da u pogledu izbora mandatara nema razlike između "Osmorke" i SDA, jer bi i oni isto glasali da su ušli u vlast s HDZ-om i SNSD-om.

Istaknuo je da svako kašnjenje s imenovanjima skupo košta građane BiH te da je važno da se počnu poštivati rokovi propisani zakonima.

- U prošlom sazivu, mandatar je izabran 14 mjeseci poslije izbora, a u ovom mandatu za manje od mjesec dana. Ovo je najbrže imenovanje u postdejtonskom periodu. K

Konačnu riječ će dati Zastupnički dom PSBiH  - kazao je.  

Istakao je da je imenovanje izvršeno u skladu s Ustavom BiH, Zakonom o Vijeću ministara BiH i Poslovnikom Predsjedništva BiH.

- Danas su postojale dvije opcije, a to je da predsjedatelj Vijeća ministara BiH i dalje bude Zoran Tegeltija, koji je vodio najgore Vijeće ministara do sada, a druga je bila da glasam u skladu s Ustavom, zakonom i poslovnikom i da otvorim proces konstituiranja Vijeća ministara BiH. Treće opcije nije bilo - istakao je.

Poručio je da potpisani stranački sporazumi nikada ne mogu biti iznad Ustava BiH te da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće.

Predsjedništvo BiH je danas usvojilo Odluku o imenovanju Borjane Krišto (HDZ) za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH. 

Za tu odluku glasali su predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD) i član Predsjedništva Denis Bećirević (SDP), dok je i član Predsjedništva Željko Komšić (DF) bio protiv.

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH imenuje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kod svakog novog mandata. Odluka o imenovanju potom se odmah dostavlja Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na odobravanje.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Zastupnički dom, a potvrda imenovanja mora biti završena u roku od 30 dana od dana imenovanja.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 07:26