StoryEditor
Član Predsjedništva BiH

Bećirović: "Podnijet ću apelaciju Ustavnom sudu ako NSRS usvoji neustavan zakon o nepokretnoj imovini"

Piše fena  /  27.12.2022., 11:36h

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović najavio je da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH u slučaju da Narodna skupština Republike Srpske usvoji neustavan zakon o nepokretnoj imovini.

Takvu odluku je donio nakon što je Narodna skupština Republike Srpske ponovo na dnevni red današnje sjednice stavila Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, a radi se o istom pravnom aktu koji je Ustavni sud BiH 22. rujna proglasio neustavnim.

Tada je Ustavni sud u odluci naglasio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti jer je to pitanje u nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Istom odlukom, Ustavni sud BiH je stavio van pravne snage zakon o nepokretnoj imovini te naglasio da zakon prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda BiH u "Službenom glasniku BiH".

Kako Bećirović navodi u priopćenju, prema raspoloživim informacijama s terena, nepokretna imovina koja se na neustavan način ponovo pokušava urediti neustavnim zakonima bh. entiteta Republike Srpske, u nekim jedinicama lokalne samouprave neustavno i nezakonito se knjiži u korist entitetskih institucija, jedinica lokalne samouprave, javnih preduzeća i javnih ustanova koje je osnovao ovaj entitet.

Podvukao je da to predstavlja eklatantno kršenje Ustava BiH, Sporazuma o pitanjima sukcesije republika bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije iz 2001. godine, prema kojem se sva nepokretna imovina vodi kao državna te odluka Ustavnog suda BiH, ali i Daytonskog mirovnog sporazuma prema kojima je uređenje državne imovine u isključivoj nadležnosti državnih institucija.

S obzirom da se radi o ponovljenom pokušaju usvajanja istog neustavnog zakona Bećirović je pozvao entitetsku Narodnu skupštinu da Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti odbije kao neustavan i bez pravnog osnova za njegovo donošenje.

- Ukoliko Narodna skupština Republike Srpske ipak usvoji prijedlog ovog neustavnog zakona, pozivam nadležne institucije i agencije za provođenje zakona da postupe u skladu sa svojim nadležnostima - dodao je Bećirović.

Član Predsjedništva BiH također je pozvao i Tužiteljstvo BiH da, u okviru svoje nadležnosti, pokrene postupak protiv svih odgovornih osoba zbog neprovođenja konačnih i obvezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i kršenja Ustava BiH.

I na kraju, pozvao je Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) da, u okviru svoje nadležnosti, u konkretnom slučaju, preduzme mjere kojima će se osigurati provođenje odluka Ustavnog suda BiH, kao i onemogućiti kontinuirano kršenje Ustava BiH.

Dnevnik.ba

17. lipanj 2024 02:41