StoryEditor
član predsjedništva bih

Bećirović o ruskom veleposlaniku: "On je prljavi propagandist"

Piše hina  /  25.02.2023., 12:06h

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović oštro se verbalno sukobio s ruskim veleposlanikom u njegovoj zemlji, Igorom Kalabuhovim, zbog odnosa prema ratu u Ukrajini, pri čemu je Bećirović Kalabuhova opisao kao "prljavog propagandista".

Bećirović je najviši dužnosnik BiH koji je u posebnoj izjavi u povodu prve godišnjice rata u Ukrajini jasno osudio Rusiju istaknuvši da je to država-agresor te da BiH snažno podupire i suosjeća s Ukrajinom i njezinim narodom u borbi za slobodu.

"Osuđujem rusku agresiju na Ukrajinu. Mi u Bosni i Hercegovini dobro znamo što donose agresija i rat i koliko je važan mir. Predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom i narodu suverene i nezavisne Ukrajine želim pružiti otvorenu podršku u ovim teškim trenucima za njihovu zemlju", navodi Bećirović u pisanoj izjavi.

Ruski veleposlanik: Bošnjaci zapravo podupiru Rusiju

Na to je odmah reagirao ruski veleposlanik Kalabuhov u maniri neuobičajenoj za komunikaciju jednog diplomata sa šefom države u kojoj je gost, no i ranije je ruski veleposlanik izazivao skandale, primjerice otvoreno prijeteći BiH ruskom odmazdom pokuša li postati članicom NATO-a.

Ovog puta objavio je pisanu izjavu u kojoj je članu Predsjedništva BiH osporio pravo govoriti u ime države pa čak i u ime svih Bošnjaka.

"Od osobe koja pokušava operirati pravnim pojmovima mogla bi se očekivati dublja, objektivnija i, konačno, više ljudska analiza situacije u Ukrajini kao i razloga koji su doveli do iznuđene, ali pravedne reakcije Rusije", napisao je Kalabuhov ponavljajući zatim uobičajene teze Moskve u pokušaju opravdavanja agresije na Ukrajinu.

Kalabuhov je napisao i da je uvjeren da velik broj Bošnjaka zapravo podupire Rusiju i njezin obračun s "neonacističkim režimom", kako je označio današnju Ukrajinu, a Bećiroviću je poručio da je "mlad političar" koji će se, kada bude zreliji, jednog dana stidjeti onoga što danas govori.

Bećirović: Mi smo dva različita svijeta, BiH dobro zna što je agresija

Bećirović mu je danas odgovorio porukom da bi se jako zabrinuo kada bi ga ruski veleposlanik hvalio ili izostavio s popisa onih koje zbog odnosa prema Ukrajini treba ocrniti.

"Sljedbenici Putinova režima pomoću prljave propagande neprekidno pokušavaju diskreditirati lidere Ukrajine, Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država, kao i sve druge lidere demokratskih zemalja svijeta. S ponosom ističem da sam uz sve one koji osuđuju rusku agresiju i da nisam u maloj grupi diktatora i autokrata koji podržavaju i odlikuju Putinov režim", napisao je Bećirović.

Time je očito aludirao na Milorada Dodika koji je u siječnju odlikovao Putina.

"Nakon najnovijeg napada ruskog veleposlanika još je jasnije da smo dva različita svijeta. Stavovi ogromne većine stanovnika Bosne i Hercegovine i moji stavovi su kristalno jasni: mi smo na strani slobodnog i nepokorenog naroda Ukrajine i hrabrog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Mi u Bosni i Hercegovini dobro znamo šta je agresija na nezavisnu i suverenu zemlju i zato principijelno podržavamo sve one koji se bore za slobodu i mir“, napisao je Bećirović.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 10:30