StoryEditor
sdp bih

Bećirović: "Nikada nećemo dozvoliti formiranje trećeg entiteta, nikada!"

Piše desk  /  01.08.2022., 10:09h

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH oglasio se danas povodom izjava Dragana Čovića i HDZ-a Bosne i Hercegovine o „institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom“ Bosne i Hercegovine.

- Dragan Čović i HDZ konačno moraju shvatiti da u državi Bosni i Hercegovini nikada neće biti formiran treći entitet. Nikada nećemo dozvoliti formiranje etnički čistih administrativnih jedinica, što bi bio opasan korak prema podjeli Bosne i Hercegovine. Nikada!

Umjesto što sanjaju nedosanjane snove njihovih uzora osuđenih za udruženi zločinački pothvat pred Međunarodnim Tribunalom u Hagu, Čović i HDZ bi se konačno trebali pozabaviti životnim problemima građana. Oni zbog katastrofalne vladavine i u dijelovima države u kojim HDZ ima apsolutnu vlast, bježe iz ove zemlje - izjavio je Bećirović i dodao:

- Pozivanje na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju je opasna prijetnja stabilnosti države i njenom pravnom poretku. Ovakve izjave su direktno usmjerene protiv građana za čije interese se Čović i HDZ navodno zalažu. Dojma sam da svaki put kada Čović i HDZ zauste neku nesuvislu prijetnju, autobus građana Livna, Širokog Brijega ili Gruda napusti svoje rodno mjesto.

Jednak je slučaj sa sinkroniziranim huškačkim porukama drugih vođa režimskih stranaka, čija svađalačka politika je opustošila našu domovinu, a našim vrijednim ljudima, stručnjacima i mladim građanima u naponu snage naselila Njemačku, Skandinaviju i druge sigurne, stabilne demokratske države.

Na kraju, Bećirović je zaključio da „poruke najvažnijih faktora međunarodne zajednice, poput Ureda OHR-a, Ureda EU u Bosni i Hercegovini, veleposlanstva SAD-a, Njemačke i Velike Britanije i drugih šalju jasnu poruku građanima Bosne i Hercegovine.

Osude nesuvislih, huškačkih ispada i koordiniranih svađa kojim karijerni nacionalisti pokušavaju odvratiti pažnju od činjenice da, zaostali u svom populizmu i klijentelizmu, nemaju ni plan, ni viziju, ni želju da učine konkretne korake za poboljšanje stanja i pristupanje Bosne i Hercegovine EU i NATO savezu.

Poruke naših građana, kao i međunarodnih prijatelja, gotovo uglas govore da je vrijeme za veliki pozitivni preokret u Bosni i Hercegovini kako bi se i naša zemlja pridružila krugu savremenih i razvijenih država. U listopadu 2022. politike aparthejda, diskriminacije i mržnje šaljemo u prošlost", priopćeno je iz SDP-a.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 08:57