StoryEditor
Član Predsjedništva BiH

Bećirović nakon Dodikovih izjava: "BiH će nastaviti još intenzivniju i snažniju suradnju sa Zapadom"

Piše desk  /  24.03.2023., 10:05h

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović najoštrije je osudio odluku Vlade bh. entiteta RS da se neovlašteno miješa u vanjsku politiku države Bosne i Hercegovine i da donosi tragikomične odluke o prekidu odnosa s diplomatima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom član Predsjedništva BiH dr. Bećirović je poručio:

- Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske dokazani su prijatelji države Bosne i Hercegovine, koji u kontinuitetu pružaju podršku stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku naše države. Samo je država Bosna i Hercegovina nadležna da uređuje vanjsku politiku i ona će nastaviti suradnju s našim saveznicima i njihovim diplomatima u Bosni i Hercegovini. Nakon najnovije skandalozne odluke Dodikovog režima u bh. entitetu RS, država Bosna i Hercegovina će nastaviti još intenzivniju i snažniju suradnju sa Zapadom.

Pozivam zemlje članice Europske unije, posebno Njemačku i Francusku, kao i druge demokratske države, da javno iskažu puno jedinstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske. Krajnje je vrijeme da politički vazal Putinovog režima Milorad Dodik dobije jedinstven i odlučan odgovor Zapada i proeuroatlantskih snaga u Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da se zajedno suprotstavimo političkom zlu koje otvoreno prijeti miru i sigurnosti svih ljudi u Bosni i Hercegovini i regiji.

Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, EU još uvijek nije uvela sankcije političkom rukovodstvu bh. entiteta RS za teška kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. O opasnostima takve popustljive politike prema ekstremistima sve glasnije govore i brojni zastupnici Europskog parlamenta koji su, između ostalog, u siječnju 2023. usvojili rezoluciju kojom direktno pozivaju EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku. Europski zastupnici s opravdanim povodom i snažnim argumentima pozvali su ministre vanjskih poslova EU da podrže nametanje čvrstih sankcija Miloradu Dodiku i svim drugim osobama u vodstvu RS-a koje su odgovorne za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Intenzivirane Dodikove prijetnje unilateralnim rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira u Bosni i Hercegovini i regiji ne treba potcjenjivati. U tom eventualnom crnom scenariju, Dodik ne treba imati tragičnu iluziju da će samo on proglašavati ono što želi. Ako raspakuje Dejtonski mirovni sporazum, Dodik mora znati da neće ugroziti postojanje tisućugodišnje Bosne i Hercegovine, ali da hoće dovesti u pitanje postojanje nižih administrativno-teritorijalnih jedinica stvorenih 21. studenog 1995. godine. Na kraju, neka Dodik ne zaboravi, u studenom 1995. nisu postojale pravosnažne presude najviših sudova Ujedinjenih naroda – poručio je Bećirović. 

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 15:06