StoryEditor
član predsjedništva bih

Bećirović najoštrije osudio napad na bošnjačke povratnike u naselju Omeragići

Piše fena  /  25.03.2023., 12:31h

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović najoštrije je osudio napad na bošnjačke povratnike u naselju Omeragići u općini Višegrad i pozvao vlasti bh. entiteta RS da hitno provedu istragu, otkriju, procesuiraju i kazne počinitelje.

 - Najoštrije osuđujem kukavički čin napada na povratnike Ajšu i Fadila Memišević, koji su u povratničkom naselju Omeragići u općini Višegrad fizički napadnuti i pretučeni od više lica. Vlasti bh. entiteta RS i općine Višegrad moraju hitno reagirati, pronaći i lišiti slobode počinitelje ovog gnusnog napada izvršenog na početku mjeseca ramazana - poručio je Bećirović.

Pozvao je nadležne organe vlasti da u najkraćem roku poduzmu sve zakonom propisane mjere i informiraju javnost o motivima napada na obitelj Memišević. Brzom i djelotvornom policijskom akcijom i sankcijama, kako je dodao, potrebno je vratiti osjećaj sigurnosti među povratnicima, koji su svakodnevno izloženi sistemskoj diskriminaciji i uskraćivanju elementarnih ljudskih prava.

 - Bošnjački povratnici, kao i svi ljudi u Bosni i Hercegovini, moraju uživati slobodu, sigurnost i osnovna ljudska prava. Obaveza je nadležnih organa da im to osiguraju, a političkih zvaničnika u entitetu RS da izbjegavaju retoriku i poteze koji narušavaju sigurnost i stabilnost - naveo je Bećirović, priopćeno je iz Predsjedništa BiH.

Dnevnik.ba

20. lipanj 2024 09:12