StoryEditor
ako do toga dođe

Bećirović i Komšić neće glasati za pomilovanje Fadila Novalića

Piše desk  /  06.03.2024., 20:09h

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović rekao je da neće glasati za pomilovanje bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića ako taj prijedlog dođe na dnevni red sjednice Predsjedništva.

Bećirović je odmah na početku rekao da još ništa o ovom pitanju nije stiglo u Predsjedništvo BiH

"Međutim, da ne ostane nikakva nedoumica - vjerojatno u ovoj zemlji ne postoji čovjek koji tako snažno zastupa poštivanja principa ustavnosti i zakonitosti kao što to ja radim", naveo je Bećirović.

Dodao je da na svakom mjestu, kako u zemlji tako i u inostranstvu, moramo poštovati Bosnu i Hercegovinu, kao i pravosuđe BiH.

"Ako takav prijedlog dođe u Predsjedništvo BiH ja nemam nikakvu dilemu kako ću glasati. Moramo uvažavati, dakle, Bosnu i Hercegovinu, njen pravosudni sistem, a nikako biti pod utjecajem bilo kojih političkih partija", dodao je Bećirović.

Kako Klix.ba saznaje predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, ukoliko dođe do glasanja, neće podržati pomilovanje za bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića.

To nam je potvrđeno u Kabinetu Željka Komšića nakon informacije da bi ta točka mogla doći na glasanje u Predsjedništvo BiH.

Naime odvjetnički tim Fadila Novalića podnio je zahtjev za pomilovanje osuđenog Novalića Ministarstvu pravde BiH, koje onda formira komisiju i svoj prijedlog, ukoliko bude odobren, na konačnu odluku šalje Predsjedništvu BiH.

Komšić je inače ranije, komentirajući presudu Novaliću kazao da će stati na stranu izdvojenog mišljenja suca iz postupka "Respiratori" Branka Perića, koji je glasao protiv osuđivanja Fadila Novalića. Zbog toga se špekuliralo da bi Komšić, ukoliko bi se glasalo o pomilovanju podržao oslobađanje Novalića.

No, danas je za Klix.ba potvrđeno u njegovom uredu da on neće glasati za pomilovanje.

Za pomilovanje Novalića dovoljna su i dva glasa u Predsjedništvu, uz napomenu da ne bude prihvaćen eventualni veto koji može uložiti treći član.

22. travanj 2024 23:34