StoryEditor
dan rs

Bećirović: Dan RS uvreda za BiH, EU i UN

Piše fena  /  09.01.2023., 16:40h

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručio je da je krajnje vrijeme da dužnosnici entiteta Republika Srpska i Srbije prestanu s antidejtonskim djelovanjem, kao i s nemoralnom i anticivilizacijskom politikom negiranja sudski i naučno dokazanog genocida nad Bošnjacima.

Kazao je to na naučnom skupu o temi "9. januar - Put u genocid", kojeg je danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu organizirao Arhiv Federacije BiH.

Bećirović je kazao da je u vrijeme kada separatistički krugovi ciljano plasiraju raznovrsne neistine, falsifikate i podvale, veoma važno da se naukom i naučnim činjenicama suprotstavi negatorima genocida.

Smatra da su naučni skupovi poput današnjeg jako bitni, jer daju naučnu valorizaciju nepobitnih činjenica i doprinose cjelovitom sagledavanju prošlosti s povijesnog, pravnog, sociološkog psihološkog i svakog drugog aspekta.

Bećirović je podsjetio da najviši pravni akt BiH nije 1992. godine propisivao nikakvo pravo na samoopredjeljenje etničkim zajednicama u BiH te da je antiustavno okupljanje dijela odmetnutih zastupnika Skupštine RBiH 9. siječnja 1992. godine bio čin bezakonja i nasilja nad pravnim poretkom.

Kazao je da je Ustavni sud RBiH odlukom od 15. rujna1992. ocijenio proglašenje RS kao antiustavni čin, kao i Badinterova komisija Europske zajednice.

- Zločinačka politika razdvajanja bh. naroda i stvaranje paradržave na teritoriji BiH, projektiranja i vođena iz Beograda, bila je u suprotnosti s domaćim pravnim sistemom i međunarodnim pravom- istakao je Bećirović.

Današnje obilježavanje 9. siječnja, kazao je on, predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH te da je Ustavni sud presudio da je obilježavanje dana RS neustavno.

Ističe da je vrijeme da se počnu uvažavati presude internacionalnih i domaćih sudova.

- Ne zaboravimo, projektantima i izvođačima zločinačke politike razbijanja države BiH, u haškom tribunalu i sudovima u BiH izrečeno je više od 1.000 godine zatvorske kazne. Zato glorifikacija mračne politike koja je počinila genocid predstavlja neprihvatljiv čin uvrede i provokacije za BiH, EU i UN - poručio je.

U interesu mira, Bećirović je kazao da sudske presude ne smiju biti arhivirane i zaboravljene.

Tvrdi da međunarodna zajednica u interesu cijelog čovječanstva treba i mora poslati globalnu poruku da se rezultati genocida i zločina ne mogu i ne smiju trajni priznati.

- Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica zaustavi destruktivne politike koje veličaju pravosnažno presuđene ratne zločince - kazao je Bećirović.

Dnevnik.ba

26. veljača 2024 02:52