StoryEditor
pressing n1

Bećirović "briljirao": Milanovića su na vlast doveli Rusi i albanska mafija; Drina bi mogla biti novi Berlinski zid"

Piše desk  /  27.01.2022., 07:16h
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović u Pressingu na N1 sinoć je imao nekoliko doista nebuloznih izjava. Rekao je, između ostalog, da su predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića na vlast doveli Rusija i albanska mafija.

“Hrvati su povezani vrlo dobro s Rusima, u nekim segmentima bolje nego Srbija. Samo to znaju prikrivati. Oni moraju opravdati te usluge. Rusi su sudjelovali u Milanovićevom dolaženju na vlast, a i sama albanska mafija. Mi smo to rekli i u analizi. Predsjednik nije reagirao. Mi bi voljeli da reagira pa da mu kažemo kako ga je albanska mafija dovela na vlast”, ispalio je Bećirović.

Za Plenkovića nije mogao tvrditi da je “kupljen od Rusa”.

“Zar vi mislite da predsjednik jedne države, a uključujući i Hrvatsku, da bi davao takve izjave da ne postoji background za jedne takve izjave. One su sulude, ali su izrečene“, rekao je.

Kazao je da zna dosta o Rusima i Milanoviću, da vode se različite istrage.

“Mi istražujemo, tako da mnoge stvari kada je u pitanju BiH ili druge države, ne možemo sve reći, da ne bismo ometali istrage ili doveli u pitanje sam izvor informacija. To je sve pod lupom, a to što radi Milanović znaju najmoćnije države. Tako da Hrvatska je postala problem unutar same Europe i unutar NATO-a s takvim stavovima. Rusi su kontaminirali cijeli zapad, komplet struktura Europske unije je neposredno ili posredno pod utjecajem Rusije. Rusija svoj kriminal izvozi u zapadne države i onda taj kapital sa zapada plasira u druge države. Tako je bila inficirana Crna Gora. Jedan dio kapitala je bio ruskog kapitala, a 20 posto je kompanije  bilo u vlasništvu Srbije. Jedna od najinficiranijih država je članica NATO-a i time veoma ranjiva”, izjavio je Bećirović.

Novi svjetski poredak ne stvaraju ni Janez Janša ni Viktor Orban, istaknuo je, nego ga stvaraju velike sile koje su pobjednice Drugog svjetskog, rata to je 5 stalnih članica Vijeća sigurnosti, ali pojavljuju se i nove države gdje te moći moraju rasporediti.

Drina - novi Berlinski zid

Što se zbiva u Ukrajini?

Moskva pokušava povratiti utjecaj na teritoriji koju naziva “starom Rusijom”. Smatra da taj prostor pripada njima jer je Kijev nekada bio prijestolnica Rusije.

Rusija, kažu neki, želi da bude od Triglava do Tokija?

To je nemoguće, Ovi prostori zanimaju Rusiju samo da prave probleme SAD-u i Europi. Rusiji je cilj da ojača poziciju u državama bivšeg SSSR-a, koje su se “otele kontroli” i žele postati ili jesu članice NATO-a. Sada i Gruzija želi biti dio NATO-a i to je pitanje nacionalne sigurnosti jer Alijansa dolazi na granicu Rusije.

Hoće li biti rata u Ukrajini?

Mislim da rata neće biti. Rusija kontrolira trećinu Ukrajine i možda će doći do nekog zaokruživanja tog prostora. A ako dođe do sukoba bit će ograničen.

Hoće li se napetosti prenijeti nas Balkan?

Znamo što se dogodilo prije 30 godina, ali zato se sve alarmira da ne dođe do rata. Većina ljudi ne žele konflikt.

Hoće li biti nekih novih Berlinskih zidova u Europi?

Rijeka Drina bi mogla biti ta neka vrsta zida. Bosna i Hercegovina je definitivno sfera Zapada. BiH je važna zato što je NATO “zaokružio” svoje teritorije u toplim morima kao što je Jadran. Ostao je samo Neum.

Američki nosač u Jadranu?

SAD onemogućavaju Rusiji da izađe na topla mora. Zato je, između ostalog, važan i Perzijski zaljev. Isto i tamo Rusima ne daju da izađu na topla mora.

Dnevnik.ba

11. svibanj 2024 10:55