StoryEditor
Član Predsjedništva Bih

Bećirović: "BiH se suosjeća s ukrajinskim narodom u borbi za slobodu"

Piše fena  /  24.02.2023., 10:37h

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, povodom prve godišnjice agresije Rusije na Ukrajinu, snažno je osudio politiku Vladimira Putina, pozvao na okončanje invazije na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu, upostavu mira i poštovanje međunarodnog prava.

„Kao član Predsjedništva BiH, još jednom osuđujem rusku agresiju na Ukrajinu. Mi u Bosni i Hercegovini dobro znamo šta donosi agresija i rat i koliko je važan mir. Predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom i narodu suverene i neovisne Ukrajine želim pružiti otvorenu potporu u ovim teškim trenucima za njihovu zemlju. Bosna i Hercegovina se zajedno sa slobodnim i demokratskim svijetom suosjeća s ukrajinskim narodom u borbi za slobodu.

Od 24. veljače prošle godine do danas u Ukrajini su ubijene desetine tisuća ljudi, među kojima je veliki broj civila. Razoreni su brojni gradovi i mjesta širom zemlje. Ruska agresija na Ukrajinu izazvala je i humanitarnu krizu, a milijuni Ukrajinaca morali su napustiti svoje domove. Brutalna agresija na Ukrajinu izazvala je ogromne zemljopisno-političke promjene na globalnoj sceni, te utjecala i na zbivanja u Bosni i Hercegovini.

Cijeli demokratski svijet, među kojima i Sjedinjene Američke Države i Europska unija, osudili su agresiju na Ukrajinu i opravdano uveli sankcije Ruskoj Federaciji. Mi pripadamo tom slobodnom svijetu i stoga se potpuno ograđujemo od dodjele odlikovanja koje je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik dodijelio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Stav države Bosne i Hercegovine je jasan: poštujemo i podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine i osuđujemo napad Ruske Federacije na Ukrajinu i flagrantne povrede međunarodnog prava. Bosna i Hercegovina mora nastaviti inzistirati na poštivanju temeljnih principa međunarodnog prava, Povelje UN-a i temeljnih principa međunarodnih odnosa usmjerenih prema drugoj državi“, navodi se u poruci člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u povodu obljetnice početka ruske agresije na Ukrajinu.

Dnevnik.ba

28. svibanj 2023 18:21