StoryEditor
napad na belgorod

BBC: Ukrajinski piloti ne samo da su pokazali iznimnu vještinu već i hrabrost

Piše desk  /  01.04.2022., 13:16h
Ruske vlasti danas su za jutrošnju eksploziju i požar skladišta u ruskom gradu Belgorodu, koji se nalazi nedaleko od granice s Ukrajinom, optužili ukrajinsko ratno zrakoplovstvo. Kako je rekao regionalni guverner Belgorodske regije Vjačeslav Gladkov, napad su izvela dva ruska borbena helikoptera. Ukrajina zasad nije ni potvrdila ni demantirala da su napad izvršili njihovi helikopteri.

Bude li potvrđeno da su napad zaista izvršili ukrajinski piloti, bit će to prvi put da su ukrajinski zrakoplovi ušli u ruski zračni prostor i napali metu na ruskom teritoriju, navodi BBC u analizi.

Ukrajinski piloti imaju puno iskustva

Ukrajinski piloti imaju puno iskustva u niskim i brzim letovima kojima izbjegavaju radarsku detekciju i ruske sustave protuzračne obrane. Isto to su, naime, u posljednjim godinama napravili puno puta u Donbasu, regiji na istoku Ukrajine čiji dijelovi su pod kontrolom proruskih separatista. 

BBC-jev dopisnik za obrambena pitanja, koji se nalazi u ukrajinskom gradu Odesi, piše kako se osobno uvjerio u izuzetne vještine ukrajinskih vojnih pilota još 2018. godine, kad su letjeli doslovno nekoliko metara iznad krošnji drveća.

Ako je to točno, ukrajinski piloti su pokazali izuzetnu hrabrost

No, ako su izvještaji o ukrajinskom napadu na skladište goriva u Belgorodu točni, to znači da su Ukrajinci letjeli noću iznad ruskog zračnog prostora kako bi napali neprijateljsko skladište goriva, što pak implicira ne samo vrhunske letačke vještine nego i izuzetnu hrabrost, navodi BBC-jev dopisnik.

Naime, helikopteri koji lete nisko su i dalje podložni udarima sustava protuzračne obrane kratkog dometa. Noćni let bi umanjio taj rizik, ali bi povećao rizik udara u objekt na zemlji, navodi dopisnik.

Ovaj navodni napad neće dramatično promijeniti bitku Ukrajine i Rusije. No mogao bi ne samo pokazati da je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo i dalje funkcionalno nego i drastično podići moral ukrajinske vojske.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 18:14