StoryEditor

Barnier objavio detalje novog sporazuma o Brexitu

Piše D  /  17.10.2019., 02:10h

Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a koji se održava u četvrtak i petak.  

Potvrde su stigle putem Twittera i to od predsjednika Europske komisije Jeana Claudea Junckera te britanskog premijera Borisa Johnsona.

Premijer Johnson je kazao da su Britanija i EU postigli "sjajan" novi sporazum o brexitu, te je pozvao britanske zastupnike da ga odobre na sjednici parlamenta tijekom vikenda.

- Imamo sjajan novi sporazum kojim vraćamo kontrolu.

- Gdje ima volje ima i načina, napisao je na službenom Twitter profilu Jean-Claude Juncker.

Na redu parlamenti EU-a i Velike Britanije

Riječ je o dogovoru na razini pregovarača koji sada treba biti pretočen u pravni tekst i koji treba dobiti potporu s europske strane šefova država ili vlada zemalja članica EU-a, Europskog parlamenta koji ga treba ratificirati te mora dobiti prolaz u britanskom parlamentu. Britanski parlament glasovat će o ovom prijedlogu u subotu.

To sve znači da posao još nije gotov jer se stvar može zakomplicirati i na europskoj i na britanskoj strani. 

Diplomatski izvori iz EU-a ističu da je posve moguće da čelnici zemalja članica ili netko od njih kaže da ne mogu tek tako odobriti međunarodni ugovor i zatražiti analizu postignutog dogovora.

Također, veliko je pitanje ima li Boris Johnson većinu ili će sve završiti kao u slučaju Therese May.

Barnier: Uvjeren sam da ćemo sporazum ratificirati do 31. listopada

Nedugo nakon objave informacije o dogovoru, glavni pregovarač Europske unije Michel Barnier održao je konferenciju za medije.

- Došli smo do dogovora oko organiziranog izlaska Velike Britanije iz Europske unije te do nacrta budućih odnosa. Ovo je rezultat intenzivnih dogovora dvaju pregovaračkih strana. Zahvaljujem svim na požrtvovnosti i profesionalizmu. Ovo je sporazum za građane Europske unije i Velike Britanije te će oni ostati naš prioritet. Prava građana će biti garantirana na održivim osnovama.

U odnosu na stari sporazum iz studenoga prošle godine izbačena je odredba o zajedničkom carinskom teritoriju EU-Velika Britanija na zahtjev sadašnje britanske vlade.

- EU i Ujedinjeno Kraljevstvo sada su našli novi način kako bi postigli cilj izbjegavanja carinske granice na irskom otoku i istodobno osigurali da Sjeverna Irska ostane dijelom carinskog teritorija Velike Britanije. Dogovorom se izbjegavaju regulatorne i carinske kontrole na granici Irske i Sjeverne Irske, dodaje Barnier.

Uvjeren je da sporazum može biti ratificiran u Europskom parlamentu do 31. listopada.

- Uvjeren sam zbog toga što smo zajednički, EU i Velika Britanija, postigli dogovor.

DUP neće podržati postignuti kompromis?

S britanske strane već stiže najava iz sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) da neće podržati postignuti kompromis. Čelnici DUP-a objavili su ranije u četvrtak da ne mogu prihvatiti sporazum o brexitu koji predlažu Johnson i Europska unija, a nakon objave konačnog dogovora DUP je ustvrdio da se i dalje protivi.

Johnson nema većinu u parlamentu koji broji 650 zastupnika, a za ratifikaciju sporazuma bit će mu potrebno 320 ruku. DUP mu može pomoći s deset glasova, no za sada to nije izgledno.

"Ovakvim sporazumom nacionalni resursi doći će u američke ruke"

Jeremy Corbyn, čelnik Laburista, žestoko je kritizirao postignuti dogovor istaknuvši da je Boris Johnson gore ispregovarao nego Theresa May.

- Dogovor nije ono što smo očekivali. Dovest će do stvaranja granica u Irskom moru između Velike Britanije i Sjeverne Irske. Postoji i opasnost da će se naši nacionalni resursi prepustiti američkim tvrtkama. Nesretni smo zbog ovakvog sporazuma, a kako sada stvari stoje, glasovat ćemo protiv njega. Naš cilj mora biti zaštiti naše ekonomske sporazume s Europskom unijom jer je više od pola našeg izvoza usmjereno upravo na njih.

Oštre reakcije iz Škotske

Čelnica škotskog SNP-a Nicola Sturgeon kaže da sporazum nije dobar za Škotsku.

- Dok ne znamo kakav će biti rezultat glasovanja o dogovoru, jedno je sigurno. Ovo bi izbacilo Škotsku iz Europske unije s jedinstvenog tržišta što je suprotno volji škotskog naroda, ističe Sturgeon.

Stručnjaci analiziraju i postavljaju pitanje. Hoće li se Škotska postaviti poput Sjeverne Irske te isto zatražiti posebne odnose s Velikom Britanijom?

Dnevnik.ba

 

24. travanj 2024 16:58