StoryEditor
na potezu zastupnički dom

Bariša Čolak nakon usvajanja izmjena Izbornog zakona: Sad će se vidjeti tko želi funkcionalnu BiH a tko su politički smutljivci

Piše J.G.  /  15.06.2022., 13:03h

S obzirom na to da je Ustavni sud BiH utvrdio kako danas usvojeni Prijedlog izmjena Izbornog zakona ne šteti bošnjačkim vitalnim nacionalnim interesima i da je u skladu s relevantnim presudama, a posebno jer bi se njegovim usvajanjem riješio način implementacije izbornih rezultata, jasno je kako će se u Zastupničkom domu pokazati tko želi funkcionalnu BiH a tko želi kaos nakon izbora, rekao je za Dnevnik.ba Bariša Čolak

Nakon što je Dom naroda Parlamenta BiH usvojio prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH, ovaj zakon sada ide na potvrđivanje u Zastupnički dom gdje će se pokazati koje političke snage žele funkcionalnu BiH a koje žele dalje produbljivati nepovjerenje i neprijateljstvo te izazivati daljnje političke smutnje, izjavio je za Dnevnik.ba izaslanik u državnom Domu naroda Bariša Čolak.

Naime, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine usvojen je većinom glasova na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ovaj zakon su predložili izaslanici hrvatskog naroda: Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolić. Bošnjački izaslanici su ranije uložili veto na ovaj prijedlog, ali je Ustavni sud BiH presudio da prijedlog nije štetan po bošnjačke nacionalne interese. Kako bi danas usvojeni zakon stupio na snagu, mora ga u istom tekstu odobriti i Zastupnički dom, gdje bošnjačke stranke imaju većinu, a koje su već najavile da ga neće podržati.

No, takav stav bošnjačkih stranaka jasno će pokazati i na praktičnom primjeru kako je cilj bošnjačke politike dalje majorizirati, diskriminirati i oduzimati politička prava građanima BiH hrvatske nacionalnosti.

"S obzirom na to da je Ustavni sud BiH utvrdio kako danas usvojeni Prijedlog izmjena Izbornog zakona ne šteti bošnjačkim vitalnim nacionalnim interesima i da je u skladu s relevantnim presudama, a posebno jer bi se njegovim usvajanjem riješio način implementacije izbornih rezultata, jasno je kako će se u Zastupničkom domu pokazati tko želi funkcionalnu BiH a tko želi kaos nakon izbora", rekao je za Dnevnik.ba Bariša Čolak aludirajući na činjenicu kako u ovom trenutku ne postoje jasna pravila kako nakon izbora popuniti Dom naroda FBiH, što zemlju vodi u politički kaos.

Bošnjačka politika već sad najavljuje kako će ovaj zakon zaustaviti u Zastupničkom domu, no to znači, naglasio je Čolak, kako će se oni time pokazati kao glavni remetilački faktor u BiH. 

"Usvajanjem izmjena Izbornog zakona u Zastupničkom domu dalo bi se šansu Bosni i Hercegovini da profunkcionira. U suprotnom, čeka nas nastavak daljnjeg političkog mrcvarenja. Nadam se kako će kolege bošnjački zastupnici u Zastupničkom domu pokazati dozu odgovornosti i zrelosti te interese građana BiH staviti ispred sitnih partikularnih interesa skupine političkih smutljivaca. Bošnjački narod nemam nikakav interes nametati političke predstavnike Hrvatima. Naprotiv, interes Bošnjaka je imati skladne donose i s Hrvatima i sa Srbima i obratno", rekao je Čolak.

Podsjećamo, Izborni zakon BiH opterećen je nizom presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH te danas doslovno ne postoje odredbe o tomu kako nakon izbora popuniti Dom naroda FBiH. Bošnjačka politika planira u Dom naroda ugurati šest halal-Hrvata (poput Željka Komšića u Predsjedništvu BiH, op.a.) i tako izbaciti hrvatske političke predstavnike iz Vlade BiH a vjerojatno i Vijeća ministara. Zbog tog bošnjačka politika odbija svaku mogućnost izmjena Izbornog zakona jer bi to značilo onemogućavanju daljnje političke majorizacije građana BiH hrvatske nacionalnosti.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 13:46