StoryEditor

Barcelona je prvak Španjolske! Messi majstorijom donio titulu

Piše D  /  27.04.2019., 10:04h

Ovo je Barci ukupno 26. titula prvaka Španjolske u povijesti kluba, druga uzastopna titula i osma u posljednjih 11 godina, čime je potvrđena apsolutnu dominaciju ispred dva madridska kluba koji su u tom periodu bili prvaci tek u tri navrata, Real dvaput (2011./12. i 2016./17.) i Atletico jednom 2013./14. godine.

Atletico se nadao čudu nekoliko sati nakon što je ranije identičnim rezultatom pobijedio Real Valladolid, ali za katalonsko slavlje na Camp Nouu pobrinuo se Lionel Messi.

Od prve minute Barcelona je večeras odlučno krenula po titulu. Napadali su i napadali čitavih sat vremena, koliko se Levante hrabro i grčevito branio, a onda su pokleknuli u 62. minuti.

Trener Barce Ernesto Valverde krenuo je s Messijem na klupi, ali kada je shvatio da bez njega ne može, uveo ga je u igru u nastavku utakmice umjesto Philippea Coutinha. Čudesni Argentinac brzo mu je vratio uslugu prekrasnim pogotkom, 24. ove sezone, nakon ulaska s klupe za pričuve.

Arturo Vidal jedan je odbijanac glavom poslao prema Messiju koji je u protivničkom šesnaestercu primio loptu, a onda jednim driblingom sjajno izbacio dvojicu igrača pa mirno poentirao za veliko slavlje.

Bio je to 34. Messijev gol u 32. prvenstvenom nastupu ove sezone, čime je izjednačio ukupan prošlogodišnji učinak. Isto tako ništa nije išlo bez njega pred domaćim navijačima ove sezone. Argentinac je u svakoj utakmici na Camp Nouu barem zabio ili namjestio gol. Ukupno je bio strijelac 19 puta, a namjestio je sedam golova u 17 domaćih utakmica, prenosi Index.hr.

Imao je Levante do kraja susreta dvije velike prigode za izjednačenje, ali Katalonci su ostali koncentrirani i dobro se obranili. Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić odigrao je svih 90 minuta u pobjedi svoje momčadi.

Mora se priznati da Valverdeova momčad ne igra ni izbliza lijep nogomet kao Guardiolina, ali je dugo osporavani baskijski stručnjak s velikom lakoćom obranio naslov prvaka te tako začepio usta svim kritičarima.

Tri kola prije kraja Barca je dovršila posao u domaćem prvenstvu, a ono najvažnije - ima šansu i za osvajanje trostruke krune. Čeka je finale Kupa kralja protiv Valencije, kao i napad na titulu prvaka Europe gdje se u polufinalu sastaju s Liverpoolom.

Apsolutnu dominaciju u Španjolskoj potvrdili su pobjedama u oba El Clasica (5:1, 1:0), neporaženi su izlazili iz dvoboja s Atleticom, Sevillom, Getafeom i Valencijom, svim momčadima koje su kandidati za Europu, a u ovih 35 kola dozvolili su si poraze samo od Leganésa i Betisa koji su bili tako daleko da ih se malo njih više i sjeća.

Zanimljivo, bila je ovo prva titula osvojena na Camp Nouu od svibnja 2010. godine kada su Katalonci dobili Valladolid 4:0. U međuvremenu su se titulama prvaka krunili u gostima. Ipak, večerašnjih 91 tisuća i 917 ljudi u domu katalonskog giganta imalo je priliku opet doživjeti taj pobjednički osjećaj.

 

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 15:30