StoryEditor

Barbarić objasnio što Hrvati trebaju učiniti za bolji položaj u BiH

Piše D  /  26.09.2020., 02:09h

Svrha posjeta je, po Barbarićevom mišljenju, učvršćivanje američke pozicije u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi, prenosi Bild.ba.

– Imajući u vidu zemlje koje će američki državni tajnik posjetiti, posve je jasno da će SAD raditi na daljnjem učvršćivanju svoga položaja u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi, tj. ne prepuštati slučaju rastući utjecaj Rusije i Kine na ovim prostorima. Već je vidljivo iz najave da će Mike Pompeo strateški pozicionirati američke interese kao ključ stabilnosti navedenih regija, te potencirati ključne elemente u telekomunikacijskom i energetskom sektoru koji SAD smatraju indirektnom ugrozom vlastitih interesa, pa i nacionalne sigurnosti – kazao je Barbarić.

Zauzvrat, kaže Barbarić, spomenute zemlje mogu riješiti neka pitanja poput viznog režima.

– Zauzvrat se mogu očekivati konkretniji pomaci u rješavanju pitanja od strateškoga interesa zemalja koje će posjetiti, primjerice RH vrlo optimistično najavljuje ukidanje viznoga režima sa SAD-om što bi bio značajan vanjskopolitički uspjeh – ocijenio je Barbarić.

Posjeti su, kaže, ugrađeni u postojeće “predizborno razdoblje” u SAD-u.

– Moguće je da se američki državni tajnik uključi i u proces najavljene nabavke borbenih aviona i na taj način spere gorak okus koji je ostao nakon propaloga posla s Izraelom. U svakom slučaju, bilo kakve vrste pozitivnih pomaka i probitaka posjećenih država, uz naravno, uvažavanje i prihvaćanje američkih strateških interesa te smanjenje ruskoga i kineskoga utjecaja, bit će ugrađeno u predstojeće predizborno razdoblje kao sastavni dio vanjskopolitičkih dobitaka – smatra Barbarić.

Što se tiče BiH kao teme i Hrvata u njoj, ključni su, smatra Barbarić, “snažniji napori i diplomatski utjecaj.

– U vezi s najavom da će jedna od tema biti položaj Hrvata u BiH, treba biti posebno oprezan jer se u ovom trenutku zaista ne nazire značajan zaokret američke vanjske politike prema BiH, a koja se ogleda u tvrdoglavom očuvanju statusa quo. Treba istaknuti da su samo snažniji napori i mnogo veći diplomatski utjecaji uz ozbiljan zaokret vanjskopolitičkoga pristupa SAD-a donosili konkretne rezultate na Balkanu – stava je Barbarić.

Naveo je i kako je moguće doći do demokratskog sustava kojim će svi biti zadovoljni. – Primjerice, tek kada je američka administracija uvažila činjenicu nacionalne podijeljenosti društva, prihvatilo političku platformu manjinske nacije, te poduprijelo progresivne snage većinske nacije koje su iskreno ugradile manjinske interese i legitimne predstavnike u institucionalni i politički okvir tek tada je dobiven stabilni demokratski sustav. Radi se o Sjevernoj Makedoniji i pokazatelju da SAD može katalizirati demokratske procese u multinacionalnim državama. Nažalost, u BiH pristup je dijametralno suprotan i jako teško ga jedan posjet državnoga tajnika može dubinski promijeniti – zaključio je Barbarić za Bild.ba.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:39