StoryEditor
čeka se odluka

Banožiću stiglo pismo iz Pentagona: Uvjereni smo da će Hrvatska odabrati američka vozila

Piše desk  /  01.01.2022., 09:55h
Zamjenica pomoćnika državnog tajnika SAD-a za obranu Laura K. Cooper uputila je prije nekoliko dana poruku vlastima u Zagrebu o važnosti nabave i opremanja Hrvatske vojske borbenim vozilima Bradley.

Pismo je adresirano na ministra obrane Marija Banožića i stiglo je mjesec prije isteka roka za donošenje odluke. Najvažnije u cijelom sadržaju pisma jest uvjerenje administracije u Pentagonu da će Republika Hrvatska uspješno i u predviđenom roku realizirati nabavu rabljenih borbenih vozila pješadije Bradley ODS, pišu 24 sata

Podsjetimo, predsjednik RH Zoran Milanović zalaže se za Bradley dok se Vlada nije jasno odredila. 

Poznavatelji prilika tumače da se oko nabave Bradleya u obrambenom sektoru na nešto nižim razinama odvija žestoki rat gdje se sukobljavaju dvije interesne struje s različitim motivima: jedna je za jeftinijeg, starijeg i borbeno potvrđenog Bradleya, druga za prilično skuplji njemačko-mađarski-češki projekt (vozilo još nije ni blizu serijske proizvodnje) borbenog vozila Lynx. Trošak po vozilu Bradley i to nakon retrofita u Đuri Đakoviću jest 2,4 milijuna dolara, a za novi Lynx 11,3 milijuna dolara bez ikakve logističke podrške.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:36