StoryEditor
"u mreži"

Banožićev savjetnik: Letjelica je bila obavještajnog karaktera; aviobomba je ruske proizvodnje, imala je 40 kg eksploziva

Piše desk  /  14.03.2022., 10:42h
U ponedjeljak ujutro u HRT-ovoj emisiji U mreži prvog tema je bila pad letjelice u Zagrebu. U emisiji su gostovali savjetnik ministra obrane general Željko Živanović, vojni analitičar s Veleučilišta u Velikoj Gorici Marinko Ogorec i Franko Vidović, SDP-ov predsjednik saborskog odbora za obranu.

General Živanović otkrio je neke nove detalje o padu letjelice.

"Iskopali smo letjelicu tijekom nedjelje i došli do novih saznanja koja u početku nisu bila poznata. Nađeni su fragmenti aviobombe za koju ne znamo sve detalje, ali po svemu onome što znamo, riječ je o aviobombi ruske proizvodnje koja je imala težinu od 120 kilograma. U tih 120 kilograma bilo je 40 kilograma eksploziva.

Ta bomba je prilikom penetracije, zabijanja u tlo, eksplodirala ispod zemlje. Krater nije toliko velik zbog strukture tla u koje se letjelica zabila, a i vrste bombe. Bomba je imala kumulativni karakter, tako da se nije raspršila, nego se taj kumulativni mlaz proširio dubinom zemlje.

To je sve što zasad znamo. Analiziramo fragmente bombe i vjerujem da ćemo u idućih nekoliko dana moći sastaviti tu bombu i obavijestiti detaljno hrvatsku javnost što se tu dogodilo", rekao je Živanović. 

Živanović je rekao i da je prvobitna namjena letjelice bila obavještajnog karaktera za prikupljanje podataka.

"Za to je imala neke senzore. Ti senzori su imali neki sustav samouništenja da letjelica ne bi došla u ruke protivnika. Prema ovome što sad znamo, postoje određene preinake na toj letjelici. Velika je vjerojatnost da je riječ o aviobombi.

Vojni analitičar Ogorec govori o sreći u nesreći.

"Vrlo je malo vjerojatno da je 40 kilograma eksploziva detoniralo, a da se to nije čulo vani i da nije izbilo na površinu ni na koji način. Eksplodirala je blizu zgrade, a da se to nije čulo. Mislim da je to vrlo malo vjerojatno", rekao je vojni analitičar Ogorec.

"Da je letjelica udarila u dio studentskog doma, to bi bila katastrofa. Letjelica je veličine jednog zrakoplova. Bilo bi i velikih ljudskih žrtava, srušilo bi zgradu, svašta bi tu bilo. Imali smo sreće da je nestala bez goriva i da je pala na mjesto na kojem nije bilo nikog", dodao je.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:07