StoryEditor
Tinjajući sukob

Banožić zabranio Milanoviću korištenje resursa Hrvatske vojske bez njegove suglasnosti

Piše Hina  /  09.11.2021., 08:12h
Iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića su oštro reagirali na tu odluku ministra obrane i ponovno ga prozvali za zloupotrebu ovlasti.

Ministar obrane RH Mario Banožić je donio odluku kojom zabranjuje da bez njegova potpisa Oružane snage RH pružaju potporu Uredu predsjednika za protokolarne i druge aktivnosti, objavili su u ponedjeljak mediji, a iz Ureda predsjednika RH reagirali su da je ta odluka nezakonita i neustavna.

Takvu odluku, navode mediji, ministar obrane Banožić donio je 4. studenoga.

U njoj stoji da za potpore za protokolarne aktivnosti koje se odobravaju bez suglasnosti, odnosno odluke ministra obrane, nije dopušteno korištenje materijalnih sredstava Ministarstva obrane RH (MORH). Takvi troškovi, dodaje se, neće biti plaćeni iz proračunskih pozicija Ministarstva obrane u državnom proračunu Republike Hrvatske,  objavio je N1.

Nadalje, u odluci piše i da su za njenu provedbu odgovorni načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ravnatelj Uprave za materijalne resurse i ravnateljica Uprave za proračun, financije i informacijske sustave, navodi isti izvor.

Iz Ministarstva obrane za Jutarnji list su rekli da neće biti nikakvih problema oko odobravanja materijalnih sredstava za potrebe Ureda predsjednika RH ako je zahtjev u skladu sa zakonom. 'Ukoliko je zahtjev u skladu sa zakonom on će biti odobren', rekli su Jutarnjem iz MORH-a.

Iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića su oštro reagirali na tu odluku ministra obrane i ponovno ga prozvali za zloupotrebu ovlasti.

'Odluka je nezakonita i neustavna, još jedan dokaz kako ministar obrane bezočno zloupotrebljava svoje ovlasti i ovoga puta svojevoljno čak pokušava ograničiti ustavne ovlasti Predsjednika Republike i onemogućiti uredno funkcioniranje Ureda predsjednika RH', reakcija je Ureda predsjednika koju su kasno sinoć objavili novinski portali.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 07:09