StoryEditor
Ministar obrane rh

Banožić: "Sigurnost Hrvatske gradi se i u Poljskoj i u Litvi"

Piše hina  /  17.07.2023., 11:14h

Ministar obrane Mario Banožić poručio je pripadnicima 12. hrvatskog kontingenta (HRVCON), uoči njihovog odlaska u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, kako se sigurnost Hrvatske gradi i u Litvi i u Poljskoj.

‘‘Pokazujemo i u Litvi i u Poljskoj da RH svojim vojnikinjama i vojnicima aktivno doprinosi izgradnji zajedničkih sposobnosti. Djelujemo rame uz rame sa svojim saveznicima, pokazujemo solidarnost s prijateljima, uvjereni kako se sigurnost Hrvatske gradi i u Litvi i u Poljskoj‘‘, kazao je Banožić danas u vojarni Bilogora u Bjelovaru.

Ministar je podsjetio da vlada RH zna kako moderno opremljena vojska i motivirani pripadnici jamče ostvarenje hrvatskih interesa.

U Poljsku upućeno 69 pripadnika HV-a

‘‘Nizom poteza, najvećim proračunom MORH-a još od Domovinskog rata, stvorili smo okvire za poboljšanje materijalnog i financijskog položaja svakog od vas‘‘, rekao je Banožić poručivši pripadnicima 12. HRVCON-a da i nadalje budu ‘‘oni prepoznatljivi saveznici na koje se može pouzdati i koji su rješenje za svaki izazov‘‘.

U okviru 12. HRVCON-a u Poljsku se u Borbenu skupinu pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država upućuje ukupno 69 pripadnika Hrvatske vojske, od kojih je sedam žena, na rok do sedam mjeseci.

Pripadnici HRVCON-a bit će razmješteni u vojarni Bemowo Piskie Training Area, a izvršavat će zadaće u samohodnoj haubičkoj bitnici, zapovjednoj satniji, nacionalnom elementu potpore (NEP), mobilnom medicinskom timu te stožernom osoblju u zapovjedništvu borbene skupine pod vodstvom SAD-a i u NATO Zapovjedništvu multinacionalnog korpusa Sjeveroistok u Szczecinu. Zapovjednik 12. HRVCON-a je bojnik Ivo Koščević.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 11:59