StoryEditor
previše kvadrata

Banožić sam sebi dodijelio prevelik stan, Povjerenstvo za sukob interesa ga kaznilo

Piše desk  /  20.05.2022., 12:37h

Povjerenstvo za sukob interesa donijelo je odluku o stanu ministra Marija Banožića. Jednoglasno su utvrdili da je povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da je Mario Banožić, kao ministar državne imovine, zlouporabio posebna prava dužnosti donoseći tri odluke, među kojima je i odluka kojom sam sebi dodjeljuje državni stan u Gundulićevoj ulici.

Povjerenstvo je na sjednici jednoglasno utvrdilo povredu članka 7.c Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Banožiću, koji je sada ministar obrane, izreklo kaznu od sedam tisuća kuna.

Povreda zakona utvrđena je u kontekstu triju odluka koje je Banožić potpisao, među kojima su i odluke iz 2019. godine.

Banožić je istoga dana potpisao odluku kojom Ministarstvo državne imovine dodjeljuje tri stana, među kojima je i onaj u Gundulićevoj 11, na korištenje državnim dužnosnicima, i drugu odluku kojom stan u Gundulićevoj od 92 metra kvadratna dodjeljuje sebi.

"Kada se dužnosnici nađu u situacijama da odlučuju sami o sebi, tada oni ne mogu odlučivati. Takve situacije trebaju deklarirati, izuzeti se iz odlučivanja i delegirati na drugu osobu", istaknuo je član povjerenstva Davorin Ivanjek dodavši da je to dugogodišnja i nesporna praksa. 

"To što mu obitelj povremeno dolazi u Zagreb nije kriterij"

Nataša Novaković čitala je dugo očitovanje Banožića te rekla da to što netko povremeno dolazi u Zagreb nije kriterij po kojem bi se nekome trebao dodijeliti veći stan.

Naime, Banožić tvrdi da je dobio veći stan (od cca 90 m2) jer mu povremeno iz Vinkovaca dolaze supruga i djeca.

"To je bio jedini raspoloživi stan u tom trenutku koji je odgovarao kriterijima, ništa nisam birao sam", napisao je, između ostalog, u očitovanju Banožić.

“Ja bih predložila da Povjerenstvo utvrdi povredu i da donese odluku da je dužnosnik povrijedio članak 7. Zakona o sprječavanju sukobu interesa, odnosno da je zloporabio posebna prava dužnosti, a u kontekstu donošenja odluka o tri stana koja su dana na korištenje dužnosnicima i odluke o korištenju stana za samog sebe predložila bih sankciju od 7000 kuna”, rekla je Novaković ranije.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:24