StoryEditor

Banožić: S novim avionima Hrvatska više ne može biti napadnuta

Piše D  /  29.05.2021., 09:05h

U govoru na svečanoj akademiji u povodu 30. obljetnice osnutka 109. brigade ZNG Vinkovci, ministar Banožić rekao je da su hrvatski branitelji uspjeli pobijediti četvrtu vojnu silu u Europi, kako su neki "tepali" tadašnjoj JNA, zahvaljujući ogromnoj volji i želji da obrane rodni prag i mladu hrvatsku državu.

- Danas se Hrvatska vojska i hrvatski vojnik opremaju sredstvima o kojima ste vi mogli samo sanjati. Mnogo puta smo rekli nakon Drugoga svjetskog rata da više neće biti rata, ali bilo je rata, i to rata za slobodu. Mi se danas opremamo da bi odvratili neprijatelja od hrvatske države, istaknuo je Banožić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik Josip Šarić, poručio je kako se o Domovinskom ratu mora neprestano govoriti te da mladi naraštaji moraju znati tko su bili ljudi koji su živote stavili na kocku kako bi obranili mladu hrvatsku državu.

Izaslanik predsjednika Republike i vrhovnoga zapovjednika OS RH, umirovljeni general Ivan Kapular, rekao je da je obljetnica 109. brigade prigoda s ponosom se prisjetiti 1991., herojstva hrvatskih branitelja i svehrvatskoga narodnog zajedništva.

- Posebno dramatično bilo je od sredine studenoga 1991. kada je srbijanska vojska bila trajno zaustavljena nakon što je na vinkovačkom području okupirala Lipovac, Apševce, Podgrađe, Nijemce i Donje Novo Selo, podsjetio je general Kapular. Zahvalio je Vinkovčanima u ime svih vukovarskih branitelja koji su u Vinkovcima zbrinuti nakon proboja iz okupiranoga Vukovara.

Prvi ratni zapovjednik 109. vinkovačke brigade, umirovljeni pukovnik Ivan Petrinović, istaknuo je kako je ta postrojba bila prva pričuvna brigada ustrojena u Republici Hrvatskoj, osnovana 28. svibnja 1991. s 1800 pripadnika i s tada više nego nedostatnim naoružanjem, ali s ogromnim domoljubljem i hrabrošću s kojima se suprotstavila daleko jačem neprijatelju. Podsjetio je da su poginula 202 pripadnika brigade, a više od 650 ih je ranjeno.

- Zadaća brigade bila je spriječiti prodor neprijatelja na pravcima Šid-Vinkovci i Markušica-Ivankovo i braniti grad Vinkovce, rekao je Petrinović.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić zahvalio je pripadnicima 109. brigade na nesebičnoj ljubavi prema Vinkovcima i vinkovačkom kraju koji su branili u Domovinskom ratu i taj grad pretvorili u "vrata Hrvatske" koja su bila otvorena prema svim ljudima dobre volje, a zatvorena za sve one koji Vinkovcima i Hrvatskoj nisu željeli dobro.

Na svečanoj akademiji održanoj u Gradskom kazalištu Joze Ivakića obratio se i predsjednik Udruge ratnih veterana 109. brigade ZNG Vinkovci, umirovljeni bojnik Jakov Milanović, rekavši kako je riječ o legendarnoj brigadi Hrvatske vojske koja je izdržala sve neprijateljske napade i pritiske, te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji j istaknuo da Vinkovci mogu biti ponosni na 109. brigadu i njezine pripadnike.

Ranije su položeni vijenci i upaljene svijeće podno Spomenika hrvatskim braniteljima u parku uz rijeku Bosut dok je u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena misa zadušnica.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:00