StoryEditor
ministar obrane rh

Banožić s američkim generalom: "Zajedničke vježbe su pokazatelj važnosti NATO-a"

Piše hina  /  25.05.2023., 14:40h

Zajednička uvježbavanja pokazatelj su važnosti NATO-a, rekao je ministar obrane Mario Banožić na sastanku sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu (SACEUR i EUCOM), generalom zbora Christopherom G. Cavolijem, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Banožić i Cavoli razgovarali su o sigurnosnoj situaciji u Europi u kontekstu nadolazećeg summita NATO-a u Vilniusu u srpnju.

Banožić je zahvalio na dosadašnjoj podršci, od izobrazbe do projekata opremanja i modernizacije HV-a te na zajedničkom uvježbavanju savezničkih snaga.

"Zajedničko uvježbavanje savezničkih snaga, poput ovoga koje se trenutačno odvija u Hrvatskoj, jedan je od najboljih pokazatelja važnosti Sjevernoatlantskog saveza jer se tako istovremeno unaprjeđuju sposobnosti, razvija interoperabilnost savezničkih snaga i šalje poruka zajedništva, kohezije i jedinstva Saveza", rekao je Banožić, navodi se u priopćenju MORH-a. 

Ministar je američkom generalu potvrdio da će Hrvatska nastaviti provoditi zajedničke odluke, uključujući i one vezane uz obrambena izdvajanja. Tome u prilog idu i hrvatski napori u pogledu modernizacije i opremanja oružanih snaga, među kojima se izdvajaju nabave borbenih zrakoplova Rafalea, helikoptera Black Hawk, borbenih vozila pješaštva Bradley te sustava protuzračne obrane Mistral, ističe se u priopćenju. 

Hrvatska trenutno u 13 misija, operacija i aktivnosti

"Republika Hrvatska trenutno sudjeluje u 13 različitih misija, operacija i aktivnosti. Za Republiku Hrvatsku iznimno je važna sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe, zbog čega će Hrvatska nastaviti sudjelovati u KFOR-u, ali i nastaviti podržavati procese euroatlantskih integracija država jugoistočne Europe", dodao je Banožić.     

General Cavoli je u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj. Prisustvovat će međunarodnim vježbama "Immediate Response 23", "Astral Knight 23" i Laufer 23" koje se provode u okviru skupa vježbi pod nazivom "DEFENDER 23" na Udbini, u organizaciji američkih zapovjedništava. 

"SAD i Hrvatska su višegodišnji prijatelji i partneri i raduje me jačanje bilateralnih odnosa naših dviju zemalja u području obrane, gdje zajednički radimo na opremanju i modernizaciji Oružanih snaga Republike Hrvatske", rekao je Cavoli.

Cavoli je čestitao Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske. 

Dnevnik.ba

25. svibanj 2023 14:40