StoryEditor
ministar obrane rh

Banožić: "Pad drona u Zagrebu osvijestio koliko je važno ulagati u vojsku"

Piše hina  /  09.07.2022., 16:15h

Dan hrvatskih branitelja Općine Jarmina obilježen je u subotu, a nazočio mu je i izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić koji je odao počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja.

"Prenosim vam pozdrave predsjednika Vlade i njegove zahvale za sve ono što ste činili za vrijeme Domovinskog rata kako bi danas živjeli u slobodnoj, sigurnoj i cjelovitoj hrvatskoj državi. Svi članovi Vlade daju i uvijek će davati podršku hrvatskim braniteljima", rekao je Banožić okupljenim obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i članovima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Jarmina.

Upravo su hrvatske braniteljice i branitelji postavili cilj, a to je da danas imamo snažnu modernu vojsku koja čuva naše granice, dodao je.

„Uloga Vukovarsko-srijemske županije i Jarmine koja je dala gotovo 700 branitelja i 15 vitezova čija se imena nalaze na spomen – obilježju je više nego jasna – stali su u obranu ovoga kraja i cijele Hrvatske“, istaknuo je Banožić.

Rekao je i da su rat u Ukrajini kao i pad drona u Zagrebu osvijestili koliko je važno ulaganje u Hrvatsku vojsku. To nije teza samo Hrvatske nego i svih članica Europske unije, kao i članica NATO-a i onih koje će to tek postati. Sve zemlje podižu obrambene proračune pa tako i Hrvatska, dodao je.

"Na naše mlade trebamo prenositi uspomenu na ondašnju hrabru mladost, onu koja je znala da se možemo osloniti samo na nas same, na odlučnost da se brani i obrani Lijepa naša", istaknuo je.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je da je "Slavonija branila cijelu Hrvatsku i to nikada nećemo zaboraviti" te dodao kako je ponosan na to što je više od 11 tisuća zagorskih branitelja sudjelovalo u Domovinskom ratu. "Prijateljstvo koje se potvrdilo i učvrstilo u Domovinskom ratu je trajno“, naglasio je.

Načelnik općine i predsjednik UDIVDR-a Jarmina Goran Ileković istaknuo je važnost Jarmine u Domovinskom ratu i ponos što su sudionici stvaranja države Hrvatske. „Današnji dan posvećujemo onima koji su dali ono najvrjednije, svoje živote za višestoljetni san hrvatskoga naroda o samostalnoj i neovisnoj državi", rekao je i naglasio da je ponosan što su branitelji okosnica i temelj hrvatske države.

"Uspjeli smo pobijediti daleko jačeg i nadmoćnijeg neprijatelja jer smo imali vjeru i nadu. Danas svi zajedno moramo raditi na poboljšanju i boljitku društva u cjelini, ali isto tako sve ono što je krvlju stečeno moramo prenijeti budućim generacijama i upoznati ih s istinskim vrijednostima Domovinskog rata“, rekao je Ileković.

Za sve poginule branitelje služena je misa zadušnica u crkvi Svetog Vanđelina Opata, stoji u priopćenju MORH-a.

17. travanj 2024 23:30