Zagreb, 09.12.2021 - Izjava ministra obrane Marija Banožića i Franka Vidovića nakon sjednice saborskog Odbora za obranu. Na fotografiji Mario Banožić. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ esHINA/ EDVARD ŠUŠAK -
StoryEditor
ministar obrane rh

Banožić odgovorio Milanoviću

Piše desk  /  19.01.2022., 22:57h
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović uputio je pismo predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću u kojem poziva premijera da smijeni ministra obrane Marija Banožića.

Milanović u pismu optužuje Banožića da skriva od javnosti zaključke Inspektorata obrane koji potvrđuju da načelnik GS-a OSRH admiral Robert Hranj nije kršio zakon u pružanju potpore Uredu predsjednika. Milanović u pismu, koje je poslano u ponedjeljak, od Plenkovića traži i da žurno naloži deklasifikaciju zapisnika Inspektorata obrane.

Banožić odgovorio Milanoviću

Ministar obrane reagirao je u izjavi za Jutarnji list na pismo koje je Milanović poslao Plenkoviću.

"S obzirom na okolnosti u kojima je nadzor provođen, mogu reći da sam zadovoljan izvješćem glavnog inspektora obrane general pukovnika Drage Matanovića. Podsjećam na izjavu od 4. studenog 2021. godine, upravo na početku nadzora, kada je predsjednik Milanović izvršio grubi pritisak na glavnog inspektora obrane kazavši kako 'u HEP-u kažu kako je supruga glavnog inspektora privremeno postavljena za direktoricu'. 

Time je pokazao što će glavni inspektor i njegova obitelj prolaziti ako nalaz bude nepovoljan za Milanovićeve interese”, kazao je u kratkoj izjavi ministar obrane Mario Banožić.

"Nalaz inspektorata je klasificiran dokument i kao takav ima određen stupanj tajnosti. Prema modelu reciprociteta neka predsjednik Republike skine oznake tajnosti s 25 zahtjeva za prevoženje helikopterom, 125 zahtjeva za različite protokolarne stvari, zahtjeva za korištenjem motorne jahte Učka, zahtjeva za korištenjem usluga manjih postrojbi, zahtjeva za korištenjem vozila i vozača Oružanih snaga te za ostale potpore na koje su stavljene oznake tajnosti kako bi javnost dobila uvid u cjelokupnu situaciju i prosudila", dodaje Banožić.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:26