Zagreb, 09.12.2021 - Izjava ministra obrane Marija Banožića i Franka Vidovića nakon sjednice saborskog Odbora za obranu. Na fotografiji Mario Banožić. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ esHINA/ EDVARD ŠUŠAK -
StoryEditor
Ministar obrane rh

Banožić o popisu stanovništva: "Promatrati statističke podatke unazad samo sedam, osam godina nije realno"

Piše hina  /  15.01.2022., 16:08h
Ministar obrane Mario Banožić rekao je u subotu u Vukovaru da su objavljeni rezultati popisa stanovništva RH i smanjenje broja stanovnika, mješavina brojnih događanja i utjecaja kojima su građani Hrvatske izloženi u proteklih 30 godina, posebice oni na ratom stradalim područjima.

"Svi mi koji živimo u Slavoniji znamo već duži niz godina da su naše kolege i prijatelji odlazili, posebice u vrijeme pred sedam, osam godina kada smo ulazili u Europsku uniju. Međutim, promatrati statističke podatke unazad samo sedam, osam godina nije realno", odgovorio je na upite novinara u Vukovaru.

Ministar obrane Banožić je na vukovarskom Memorijalnom groblju položio vijenac i zapalio svijeću u povodu obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 24. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Po njegovim riječima, cijelu demografsku situaciju treba promatrati i u političkom kontekstu odgovornosti za sve koji su se odlučili uključiti u politički i javni život Hrvatske.

"Moramo raditi više i bolje i razmišljati ne samo o povratku onih koji su otišli, nego i kako povećati brojnost ovdašnjih obitelji. Ne ovisi to samo o gospodarskim mjerama i nije slučajno da se to događa u pet slavonskih županija, posebice u onim županijama koje su stradale u Domovinskom ratu", ocijenio je ministar Banožić, koji je rođen u Vinkovcima.

Dodao je kako se po njegovom mišljenju, više za razvoj Hrvatske moglo napraviti i u pretpristupnim godinama prije ulaska Hrvatske u EU.

Prvi rezultati popisa stanovništva 2021., koje je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio u petak, pokazuju da se u razdoblju od 2011. do 2021. broj stanovnika Hrvatske smanjio za 396.360 osoba, odnosno 9,25 posto. Najveći pad broja stanovnika bilježi Vukovarsko-srijemska županija, gdje je smanjen za 19,54 posto, odnosno za 35.083 stanovnika.

Dnevnik.ba

01. veljača 2023 09:51