StoryEditor
ministar obrane rh

Banožić ne dolazi na Milanovićev prijem zbog dana popunjenog aktivnostima Vlade

Piše hina  /  03.08.2022., 19:51h

Ministar obrane Mario Banožić pojasnio je u srijedu da neće nazočiti prijemu koji u četvrtak organizira predsjednik države Zoran Milanović uoči 27. obljetnice oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Oluja zbog ‘‘dana koji je popunjen ranije dogovorenim aktivnostima Vlade‘‘.

''Sutra je 4. kolovoza i od ujutro imam događaje i primanja, a zatim sam u Šibeniku s braniteljima. Dan je popunjen aktivnostima Vlade. Govorim o događaju koji su ranije organizirala tri ministarstva'', kazao je Banožić nakon sastanka s članovima Zrakoplovno tehničkog centra (ZTC) koji je zadužen za servis protupožarnih aviona.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH (OSRH) Zoran Milanović priređuje u četvrtak na Kninskoj tvrđavi svečani prijem za ratne zapovjednike u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO Oluja i tada će uručiti odlikovanja, medalje, promaknuća i pohvale pripadnicima Oružanih snaga.

Izašli u susret i počeli uključivati predsjednika RH

Banožić je dodao da je Ministarstvo obrane prije dvije godine izašlo u susret i počelo uključivati predsjednika Republike Hrvatske, iako je dotad bio gost.

''Počeo se događati skandal, uključivali su se članovi udruga i stvarao se organizacijski oblik koji nije prihvatljiv. Dali smo podršku koju smo trebali i tako je događaj organiziran. Primat će se odlikovanja i tako ćemo biti sudionici obljetnice 5. kolovoza'', rekao je.

Predsjednik Milanović je ranije pozvao na prijem ministra obrane Marija Banožića, ministra branitelja Tomu Medveda i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ali su oni, kako prenose mediji, odbili doći.  

Nakon što je danas Jutarnji list objavio da je iz Ureda predsjednika RH stigla zapovijed vojnicima da se na Kninskoj tvrđavi najprije postave daske za crveni tepih, a potom da ih iščupaju, novinari su upitali Banožića za komentar. ''Događa se neprihvatljiva situacija za Hrvatsku vojsku, o čemu sam više puta govorio. Nikad nismo imali situaciju da vojnike tjera na nešto. Vojska treba pomoći, ali ne tako da preuzme organizaciju temeljem zapovijedi, a radi se o političkom događaju'', rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Reagiranje Ureda predsjednika RH

U međuvremenu je reagirao Ured predsjednika RH istaknuvši da je prisiljen reagirati na izmišljotine i podmetanja medijske kuće Hanza Media jer nitko iz tog Ureda, a pogotovo ne sam predsjednik Milanović, nije tražio postavljanje „daski za crveni tepih“ na Kninsku tvrđavu. 

Napominje se da su djelatnici Protokola predsjednika Republike danas došli u pripremu na Kninsku tvrđavu i vidjeli kako vojnici postavljaju OSB ploče, te su odmah upozorili kako one nisu ni potrebne niti prikladne. Nakon toga, OSB ploče su maknute, ali bit će iskorištene za ionako planirani podij za medije, priopćeno je, među ostalim,  iz Ureda predsjednika RH. Istaknuto je kako je tužno, iako ne iznenađuje, što ta medijska kuća nema nimalo poštovanja prema hrvatskim braniteljima i vojnicima, pa ni najveći državni blagdan posvećen hrvatskoj slobodi ne može pratiti s barem minimum profesionalizma.

Vojna policija provodi istražne radnje

Ministar obrane Mario Banožić danas je u izjavi novinarima osvrnuo i na pronalazak ozlijeđene djelatnice MORH-a u kninskoj vojarni.

''Djelatnica je pri svijesti i život joj nije ugrožen. Vojna policija provodi istražne radnje, a o svemu čemu izvijestiti nakon završene istrage'', kazao je Banožić.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 11:58