StoryEditor
ministar obrane rh

Banožić: "Milanovićeva zabrana prelijetanja hrvatskih gradova je neprimjerena prema našim saveznicima koji se uistinu trude pomoći Hrvatskoj”

Piše hina  /  16.03.2022., 18:13h
Hrvatski ministar obrane Mario Banožić izjavio je u srijedu u Bruxellesu da se na sastanku ministara obrane država članica razgovaralo i o besposadnoj letjelici koja je prošli tjedan pala na Zagreb i da su sada otklonjene sve nedoumice da je ona doista bila naoružana.

 “Ovo je bila prilika da glavnog tajnika NATO-a detaljnije upoznamo s dosadašnjim rezultatima istrage i mislim da tu više nema nikakvih nedoumica”, rekao je Banožić, koji je sudjelovao na izvanrednom sastanku ministara obrane država članica NATO-a posvećenog ratu u Ukrajini.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je utorak da dosadašnje indicije ukazuju na to da dron koji je pao na Zagreb nije bio naoružan i da se nije radilo o oružanom napadu, a ubrzo nakon toga demantirao ga je premijer Andrej Plenković koji je ustvrdio da je letjelica koja je u prošli četvrtak pala na Zagreb bila naoružana.

 Ministar Banožić je rekao da je upoznao kolege ministre i o događajima vezanim za pad naoružane besposadne letjelice u Zagrebu.

 Rekao je da je s mađarskim kolegom razgovarao o budućoj air-policing misiji koju bi Mađari radili u hrvatskom zračnom prostoru.

 Na pitanje kada bi air-policing mogao započeti, Banožić je rekao da se u idućih nekoliko dana trebaju dogovoriti još neke pojedinosti. “Mađari su iskazali dobru volju i idemo u tom pravcu”, rekao je.

 Banožić je rekao da su i Mađarska i Rumunjska preko kojih je besposadna letjelica došla u Hrvatsku formirali istražna povjerenstva i da provjeravaju podatke s radarskih sustava.

 “Na taj način ćemo zajednički definirati što se točno dogodilo u toj noći, ali definitivno sada možemo reći da sustav nije dobro odreagirao”, rekao je Banožić.

Banožić je rekao i da je reakcija predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je izjavio da zabranjuje prelijetanje hrvatskih gradova bila neprimjerena i štetna.

 “Vojne vježbe se odvijaju na temelju godišnjeg plana međunarodne suradnje i godišnjeg plana vlade, a predsjednik Republike je dao suglasnost za taj plan. Dakle, apsolutno je neprimjerena reakcija koja ne šalje dobru poruku prema hrvatskom društvu ali i prema svim saveznicima koji se uistinu trude pomoći Hrvatskoj”, rekao je Banožić.

 Ministri obrane država članica NATO-a razgovarali su o svim dosadašnjim te budućim naporima u cilju pružanja potpore Ukrajini u njezinoj obrani od ruske agresije.

 Na sastanku je video-vezom sudjelovao i ukrajinski mnistar obrane Oleksiji Reznikov, koji je pozvao saveznice da osiguraju još konkretniju i snažniju pomoć kako bi se mogla nastaviti odupirati agresoru.

 U poslijepodnevnom dijelu sastanka, ministri su  započeli političku raspravu o dugoročnom snaženju snaga odvraćanja i obrane Saveza.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 10:05