StoryEditor
ministar obrane rh

Banožić: "Imali smo uistinu sreće. Bomba na letjelici je imala 120 kg. Uskoro ćemo je svima pokazati"

Piše desk  /  16.03.2022., 20:16h
Glavni tajnik NATO-a sastao se u Bruxellesu s ministrima obrane zemalja članica s kojima je razgovarao o ratu u Ukrajini i mjerama jačanja obrane Saveza. Stoltenberg je poručio da je NATO spreman pojačati vojnu nazočnost na svom istočnom krilu, ali i da je važno da se rat ne proširi izvan Ukrajine.

Iz Bruxellesa se za RTL Danas javio ministar obrane Mario Banožić.

Već pet dana gledamo komunikacijski kaos oko pada drona. Jeste li danas informirali glavnog tajnika NATO-a i što ste mu rekli?

Da, danas je bila prilika da na sastanku ministara obrane NATO članica upoznam glavnog tajnika s prvim detaljima, odnosno rezultatima istrage, i da tako otklonimo nedoumice koje su se stvorile u hrvatskom medijskom prostoru. 

O kakvoj je točno bombi riječ?

Istražitelji kriminalističke i vojne policije, MUP u nadležnosti Državnog odvjetništva, proveli su onaj dio istrage gdje imamo praktički 95 posto bombe i ona će biti uskoro prezentirana javnosti. Vidi se i tip bombe s kojim sam upoznao glavnog tajnika. Isto tako i sa svim mogućim modifikacijama na toj bombi. 

Također, i sa saznanjima koja su nastala na samom mjestu događaja, koja su prikupili kriminalisti i tako istraga ide i dalje, ali i naša istraživanja kako je uopće došlo do toga da je letjelica pala u Republiku Hrvatsku. Prije svega da se utvrdi točna ruta kretanja, a o tome je također bilo riječi s mađarskim i rumunjskim kolegama. Usporedit ćemo podatke radarskih sustava da vidimo od kuda je letjelica došla i kako bi se utvrdilo čija je.

Možemo li biti precizniji o težini bombe? Koliko je teška bomba?

Prema onome što smo do sada čuli, teška je oko 120 kilograma.

S predsjednikom opet svađa, ovaj put zbog preleta aviona. Smatrate li da ste uznemirili stanovnike glavnog grada, na koji se prije nekoliko dana srušila sovjetska letjelica?

Vježbe su se danas odvijale prema planu. Plan je nastao temeljem odluke vlade o održavanju vježbi na koje je predsjednik dao svoju suglasnost, ali i na temelju plana vježbi međunarodne suradnje. Dakle, svi su bili upoznati s planom vježbe. 

Vidjeli smo da su to prije svega naši partneri iz Francuske i Amerike, a oni su radili prelete, kako jučer i prekjučer, tako i danas, konkretno s nosača aviona. Preletjeli su avioni koji su imali vježbu iznad Like, isto tako će biti sutra iznad Slavonije. Ja sam siguran da ove vježbe idu dalje upravo kako smo ih zamislili.

Kažete da je Milanović igrač Kremlja, možete li obrazložiti tu tvrdnju?

Pa pogledajte od početka. Mi smo se svi ujedinili, a to je danas bio i stav, u konačnici, i članica NATO-a. Svi gledamo na koji način možemo pomoći Ukrajini. Solidarizirati se sa svima, osobito mi Hrvati koji se dobro sjećamo 1991. godine, kako je bilo u Domovinskom ratu. Nastojimo im izaći u susret.

Sve ove izjave koje zbunjuju javnost, sve izjave koje se govore u trenutku kada je najteže za Europu i da imamo predsjednika države koji se na ovakav način ponaša i prema vladi i prema svim onim političkim odlukama koje nas grade u međunarodnom svijetu. Ne možete ni drugačije zaključiti.

Od prvog dana radimo na modernizaciji i opremanju vojske. Predsjednik se u ništa nije htio uključiti. Kako to mogu protumačiti naši saveznici kada predsjednik pošalje premijeru priopćenje kao sinoć? Oni su došli zbog nas, zbog solidarnosti.

Letjelica je, čuli smo od predsjednika, došla iz Ukrajine, no kad ćemo dobiti odgovor tko ju je i s kojom namjerom poslao?

Ja se nadam da ćemo te odgovore dobiti vrlo brzo. Prije svega što treba reći je da smo imali uistinu sreće. Ovo su naučene lekcije. O tome je bilo danas riječi u Bruxellesu na koji način gledati buduću pripravnost hrvatske vojske, ali i vojske u susjednim zemljama koje su sudjelovale u ovom događaju, Rumunjske i Mađarske, od kojih računate na prijenos informacija kao što se to nije dogodilo onu večer.

Dnevnik.ba

05. prosinac 2022 01:08