StoryEditor

Banožić i Hranj u SAD-u razgovarali s guvernerom Minnesote o vojnoj suradnji

Piše D  /  21.07.2021., 08:07h

Banožić je istaknuo da suradnja HV-a i Nacionalne garde Minnesote ima značajnu ulogu u razvoju HV-a na euroatlantskom putu, navodi se u priopćenju MORH-a.

„U ovih dvadeset pet godina Hrvatska je postala odgovorna i aktivna članica NATO-a i Europske unije, koja sudjeluje u raznim misijama i operacijama na globalnoj razini te osigurava sigurno i prijateljsko okruženje na regionalnoj razini“, rekao je Banožić, zahvališvi se SAD-u i saveznoj državi Minnesoti na pruženoj pomoći u tom razdoblju.

Banožić i Hranj su u službenom posjetu SAD-u u povodu obilježavanja 25. obljetnice suradnje HV-a i Nacionalne garde Minnesote, čiji je vrhovni zapovjednik Walz, u sklopu Programa državnog partnerstva, prenosi Hina.

„Ponosni smo na najdugovječniju suradnju Nacionalne garde Minnesote s Hrvatskom kroz Program državnog partnerstva. Cijenimo i naše partnerstvo u NATO savezu te smo predani daljnjem razvoju suradnje i u drugim područjima, posebice ekonomskom području", kazao je guverner Walz, navodi se u priopćenju.

Hranj i Banožić su posjetili Centar za obuku za borbenu spremnost Campa Ripley i objekt za održavanje borbenog vozila na gusjenicama, pri čemu su razgovarali o helikopterima Black Hawk i vozilima Bradley koje je SAD donirao Hrvatskoj.

„Ovdje moramo istaknuti značajan američki doprinos u vezi s helikopterima Black Hawk i vozilima Bradley. Ti su projekti ključni za jačanje hrvatskih obrambenih sposobnosti te otvaraju put novim mogućnostima suradnje Hrvatske i Minnesote", kazao je Banožić.

Ministar obrane je da je obrambena suradnja ključni dio suradnje Hrvatske i SAD-a, pa tako i za održavanje stabilnosti u jugoistočnoj Europi, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 04:54