StoryEditor
ministar obrane rh

Banožić i američki senator Daines o planovima modernizacije HV-a: Od helikoptera Black Hawk do vozila Bradley

Piše desk  /  05.04.2023., 11:03h

Predani smo nastavku opremanja Hrvatske vojske uz pomoć partnera i saveznika sredstvima zapadne proizvodnje, poručuje ministar Mario Banožić.

Ministar obrane RH Mario Banožić sastao se u srijedu 5. travnja 2023. godine u Ministarstvu obrane sa senatorom Sjedinjenih Američkih Država Steveom Dainesom u okviru njegovog višednevnog posjeta Republici Hrvatskoj.

Senatora Dainesa ministar obrane upoznao je s aktualnim projektima i aktivnostima bilateralne obrambene suradnje sa SAD-om kao jednim od najvažnijih strateških partnera Republike Hrvatske.

"Održavati i dalje produbljivati odnose koje imamo sa SAD-om jedan je od mojih glavnih prioriteta kao ministra obrane", poručio je ministar.

"Predani smo nastojanju i nastavljamo opremanje uz pomoć partnera i saveznika sredstvima zapadne proizvodnje. Trenutno su u tijeku dva ključna projekta koje radimo u suradnji s SAD-om, helikopteri Black Hawk i vozila Bradley. Zahvalni smo američkim partnerima na dosadašnjoj pomoći, a posebno Kongresu SAD-a koji je za Hrvatsku izdvojio još 140 milijuna dolara", rekao je Banožić istaknuvši da će Hrvatska koristiti sredstva američke Vlade za modernizaciju i opremanje u cilju potpunog opremanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva helikopterima zapadne proizvodnje.

Na sastanku se razgovaralo i o široj regionalnoj sigurnosti i suradnji, pri čemu je naglasak bio na zajedničkim naporima zadržavanja zemalja jugoistočne Europe na putu euroatlantskih integracija. Jedna od tema razgovora bile su i posljedice ruske agresije na Ukrajinu, poglavito u pogledu energetske sigurnosti.

"Osuđujemo ničim izazvanu rusku agresiju i u potpunosti podržavamo Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu i teritorijalnu cjelovitost. Osjećamo solidarnost i empatiju s ukrajinskim narodom kao i moralnu odgovornost da im se pomogne", rekao je ministar obrane.

Ministar Banožić i senator Daines razgovarali su i o djelovanju i doprinosu Republike Hrvatske u NATO-u te o sinergijskim učincima zajedničkog doprinosa Savezu.

Sastanak ministra Banožića i senatora Dainesa potvrdio je izvrsne odnose s SAD-om i vjerodostojnost koju Republika Hrvatska ima u međunarodnoj zajednici te je bio prilika za dijalog o budućoj bližoj i opsežnijoj suradnji s SAD-om u području obrane, osobito kroz suradnju OSRH-a s Nacionalnom gardom Minnesote, koja ove godine slavi svoju 27. obljetnicu.

Sugovornici su se zaključno složili kako strateško partnerstvo RH i SAD-a u području obrane treba nastaviti implementacijom mogućnosti dodatnih oblika suradnje kojima bi se nastavile osnaživati zajedničke vrijednosti, sposobnosti OSRH te doprinos euro-atlantskoj sigurnosti.

Sastanku je uz ministra Banožića nazočio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj Mark Fleming, kao i vojni izaslanik SAD-a u Republici Hrvatskoj brigadir Matthew Denny.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 06:41