StoryEditor
hrvatski ministar obrane

Banožić: HVO se borio za konstitutivnost što je Hrvatska uvrstila u Strateški kompas EU-a

Piše hina  /  07.04.2022., 18:28h
Ministar obrane Mario Banožić ocijenio je u četvrtak iznimno važnim za BiH i tamošnje Hrvate što se Hrvatska u Strateškome kompasu EU-a izborila za navođenje konstitutivnih naroda BiH za što su se po njemu borili i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji upravo obilježava 30 godina od utemeljenja.

Tijekom cijeloga ovoga tjedna raznim manifestacijama obilježava se 30 godina otkako je vodstvo Hrvata u BiH donijelo odluku o utemeljenju vojne sile Hrvatskoga vijeća obrane (HVO). Na ceremoniji koja je upriličena u vojarni Stanislava Baje Kraljevića u Mostaru, u kojoj je smješten Prvi gardijski puk Oružanih snaga BiH koji baštini tradiciju HVO-a, sudjelovao je ministar obrane Mario Banožić.

U izjavi za medije čestitao je 30. obljetnicu utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane i izrazio sućut zbog pogibije i stradanja velikoga broja njegovih pripadnika. Dodao je kako Hrvatska snažno podupire načela za koja su se borili branitelji iz HVO-a što se potvrdilo prigodom nedavnog usvajanja Strateškoga kompasa na Europskome vijeću kada je na inzistiranje hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića i ministra Gordana Grlića Radmana uvršteno da se u dokumentu o BiH navedu konstitutivni narodi.

"Usvojen je bitan dokument koji promatra sigurnost cijeloga kontinenta u sljedećih deset godina da se pronađe taj nužan pojam konstitutivnosti naroda hrvatskog naroda i svih naroda što je bitna podloga za stabilnost za što su se i pripadnici HVO-a borili", rekao je ministar Banožić.

On je naveo kako ministarstvo obrane RH snažno podupire Oružane snage BiH što pokazuje kroz izobrazbu časnika na Hrvatskom vojnom učilištu, transferom znanja i razmjenom iskustava.

Središnja svečanost povodom 30. obljetnice HVO-a održava se sutra u Mostaru na kojoj će sudjelovati hrvatski predsjednik Zoran Milanović. On će pred središnjim spomen obilježjem u Mostaru položiti vijence i zapaliti svijeće za poginule i nestale hrvatske branitelje u BiH, uručiti odličja za četiri Zborna područja HVO-a, postumno generalu Ivi Lozančiću te održati govor tijekom svečane akademije.

Dnevnik.ba

25. studeni 2022 10:36