StoryEditor
ministar obranae rh

Banožić: "Hrvatska još nije definirala svoje sudjelovanje u operacijama NATO-a"

Piše hina  /  16.02.2022., 20:20h
Hrvatska trenutačno radi na svojim planovima i zasad nema nikakvih konkretnih zaključaka gdje će Hrvatska vojska biti u kojem trenutku, izjavio je ministar obrane Mario Banožić, koji sudjeluje na dvodnevnom sastanku ministara obrane članica Sjevernoatlantskog saveza.

NATO je najavio da će razmotriti jačanje svojih snaga na istočnom krilu, a ministri obrane su zadužili nadležne vojne službe da identificiraju moguće opcije. “Mi sada radimo na planovima i zasad nema konkretnih planova i zaključaka gdje će Hrvatska vojska biti u kojem trenutku”, rekao je Banožić odgovarajući na pitanje novinara na koji će način Hrvatska sudjelovati u jačanju NATO-ovih snaga.

“Kroz dosadašnje sudjelovanje u operacijama i misijama, u kojima su hrvatski vojnici dobivali najbolje ocjene, pokazali smo da smo saveznici na koje se može računati. Naravno, sve ono što će se u budućnosti događati mora biti definirano u našim planovima”, rekao je Banožić.

Nema govora o raspoređivanju vojnih brodova i zrakoplova u Hrvatskoj

Također je rekao da na sastanku ministara obrane nije bilo govora o bilo kakvom raspoređivanju vojnih brodova i zrakoplova u Hrvatskoj. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da su ministri obrane dali vojnim zapovjednicima nalog da rade na detaljima daljnjeg jačanja NATO-a na istočnom krilu i da će oni za nekoliko tjedana podnijeti izvješće.

Stoltenberg je istaknuo da je NATO već dosad pojačao snage odvraćanja i obrane s više vojnika, zrakoplova i brodova, ali da je riječ o obrambenim snagama. “Ti koraci su obrambeni. NATO nije prijetnja Rusiji”, rekao je.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:52