Article_Top_970x250

Banjalučki ogranak SDP-a: Bećirović je ekstremist i bošnjački nacionalist

nezadovoljni istupima

Banjalučki ogranak SDP-a: Bećirović je ekstremist i bošnjački nacionalist

pro 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Gradska organizacija SDP BiH Banja Luka danas je javno priopćila da se konstantno suočava s posljedicama radikalnih stajališta i poruka Denisa Bećirovića, visokog funkcionera SDP-a.

Ističu da su javna istupanja i izneseni stavovi potpredsjednika SDP-a BiH Denisa Bećirovića direktan udar na članove iz reda srpskog i hrvatskog naroda kao sastavnog i nedjeljivog segmenta Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

"Denis Bećirović je takvim porukama, u obliku i formi medijskog "obračuna" iz udobne sarajevske fotelje s nacionalističkim i šovinističkim strukturama u Republici Srpskoj već nanio ogromnu štetu GO SDP Banja Luka na prethodnim izborima. Rezultate prethodnih izbora znamo. Priznali smo ih kao partija te na osnovu očiglednog poraza na svim nivoima i imamo opozicioni status. Ali, kao što se može primijetiti, nismo utvrdili odgovornost i analizirali destruktivno ponašanje pojedinaca, pa i Denisa Bećirovića", naveli su.

Dalje ističu da se takva stajališta Denisa Bećirovića koja su, kako kažu, zasnovana na osobnom interesu, a kroz ekstremne i desničarske istupe ne mogu više tolerirati.

"Koristiti infrastrukturu SDP-a BiH, a ličnu afirmaciju tražiti kroz individualno odabrane partnere desnog sektora je za nas u GO SDP BiH Banja Luka neprihvatljivo. SDP BiH Banja Luka je trenutno, a pojedinačno gledano, politički subjekt s najvećim rastom u Bosni i Hercegovini. Danas, skoro godinu dana prije lokalnih izbora možemo uz punu odgovornost i s ponosom reći da se poslije dva desetljeća vraćamo u Skupštinu grada Banja Luka", priopćili su.

Iz banjalučkog ogranka SDP-a smatraju da ta činjenica Denisu Bećiroviću ne odgovara.

"Jačanje multietničnosti na prostoru čitave BiH čiji je GO SDP Banja Luka jedan od nosioca u ovom trenutku definitivno ne odgovara fikciji Denisa Bećirovića kako u budućnosti treba da izgleda SDP BiH. Denis Bećirović je u svojoj nekontroliranoj i paničnoj aktivnosti izgubio iz vida osnovni postulat da SDP BiH ne postoji bez participacije svih konstitutivnih naroda i ostalih građana u BiH", kazali su.

Kao zabrinjavajuću činjenicu navode da Denis Bećirović kao pojedinac koji pretendira da bude nositelj SDP BiH, u Banja Luci nije bio više od 15 godina te su ga pozvali da dođe i bude njihov gost.

"Očigledan strah možemo neutralisati adekvatnim fizičkim osiguranjem, bez obzira na to što je u pitanju placebo efekt. Denis Bećirović čak nije ni svjestan da ima uvjete da bude i domaćin, pa održi javne tribine i sastanke sa studentima, porodicama poginulih i žrtava rata. Sve navedeno možemo svesti i pod opšte neznanje Denisa Bećirovića o činjeničnom stanju SDP-a na prostoru čitave države. Kao građanin s akademskim statusom bi morao imati više senzibiliteta bar u sagledavanju historijskih činjenica. Postavlja se pitanje da li se ta edifikacija koju ima kao svoju referencu izgubila u nagonu za ličnu afirmaciju, pa i po cijenu raspada i podjele SDP BiH", navedeno je.

U SDP BiH Banja Luka smatraju da ni imenovanje i forsiranje ratnih zločinaca kao u slučaju "Zornić" nije plod slučajnosti.

"Iz svega navedenog zaključujemo da je to rezultat orkestriranog i planskog djelovanja Denisa Bećirovića. I imamo nonsens, dok u Banjoj Luci gradimo suživot u skladu sa svim aktima SDP BiH i socijaldemokracije kao političke filozofije i doktrine, iz Sarajeva dobijamo poruke mržnje. U GO SDP BiH Banja Luka smo svjesni da Denis Bećirović očekuje našu reakciju u istupanju iz SDP BiH kao matične partije. Ali, zbog budućnosti naše djece i države BiH nećemo dozvoliti da na političkoj sceni opstanu kreatori ambijenta podjela po nacionalnim torovima kao sto je Denis Bećirović. Tačnije, još jače stojimo pod grbom SDP BiH, a tipovi kao što su Denis Bećirović će morati svoju političku priču implementirati na nekom drugom mjestu", zaključak je pisma ispod koje je potpisan predsjednik GO SDP BiH Banja Luka Aleksandar Došenović.

Dnevnik.ba