StoryEditor

Bandić na bageru počeo gradnju sljemenske žičare

Piše D  /  25.01.2019., 07:01h

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u petak je u Gračanskom Dolju, bagerom kojim je sam upravljao, otvorio radove na izgradnji sljemenske žičare, te poručio da će za 15 mjeseci to biti najljepša žičara u Europi.

Trasa žičare bit će duga 5017 metara, a gradit će je zagrebačka tvrtka GIP Pionir. Vrijednost radova je oko 300 milijuna kuna, bez PDV-a.

Na donjoj postaji izgradit će se građevina s podzemnim garažama s 200 parkirnih mjesta i drugim sadržajima. Bit će tu i sportska trgovina, penjačka dvorana, prostor za ugostiteljstvo i radni prostori za zaposlenike žičare.

Nova sljemenska žičara imat će četiri i pol puta veći kapacitet ljudi u satu, u odnosu na staru. Na Sljeme će, prelazeći duljinom od pet kilometara, stići za 16 i pol minuta, a imat će 84 gondole po 10 mjesta.

Gradonačelnik Bandić podsjetio je da se u prvoj fazi rekonstruirala pruga od Mihaljevca do Dolja, a potom je uslijedila izmjena Urbanističkog plana uređenja Vršne zone Sljemena i rušenje stare žičare.

"Svim ‘nevjernim Tomama‘, onima, koji su ovdje, imali šator ili su gablali prije dva tjedna, poručujem: lakše je gablati, nego delati", rekao je Bandić.

Poručio je kako je riječ o povijesnom projektu, "teškom" skoro 500 milijuna kuna i u četiri faze, te da se "ništa ne može napraviti preko noći" podsjetivši da se i stara sljemenska žičara 1963. pripremala pet godina i gradila godinu i pol, prenosi Hina.


 

Od Zagreba do Zagorja tunelom za 20 minuta

Bandić je također naglasio kako i zajedno s Vladom želi raditi na projektima važnima za Grad Zagreb i državu.

Najavio je radove na Medvednici kojima će se Zagreb tračnički povezati sa Zagorjem.

"Iskopat ćemo luknju kroz Medvednicu da se možemo peljati tramvajem dalje u Zagorje", poručio je Bandić. Rekao je da će to omogućiti da se s Trga bana Jelačića do Stubičkih toplica dođe za 20 minuta. Već se, kaže, projektira i jezero na Krumpirištu, a dat će nalog da se žičara projektira i do prilaza Zagorje kako bi se i "tračničkim i zračnim" putem konačno povezali Zagorje i Zagreb.

Bandić je potom sjeo za bager i položio kamen temeljac za gradnju sljemenske žičare.


 

Petek: To je uvjerljivo najskuplja žičara u Europi, a možda i u svijetu

Na otvorenju radova bio je i Renato Petek, oporbeni gradski zastupnik iz stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, koji je novinarima rekao da dolazi na otvorenje i najavu i prezentaciju svih projekata za koje smatra da su važni za građane Zagreba, za povećanje kvalitete života ili nekih usluga.


No, problematičnima smatra dvije stvari: previsoku cijenu, budući da će metar žičare koštati oko 100.000 kuna, što je , kaže, "uvjerljivo najskuplja žičara u Europi, a možda i u svijetu" i novčana sredstva koja još nisu osigurana u proračunu.

"U proračunu imamo samo 29 milijuna kuna, a to znači da će se rebalansom morati tražiti sredstva. Bit će zanimljivo vidjeti od koga će se ta sredstva preusmjeravati da bi se realizirao ovaj projekt", rekao je Petek.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 03:46