StoryEditor

Bandić: "Ja, nažalost, ovoliko kiše ne mogu popiti, očito smo se zamjerili dragom Bogu"

Piše D  /  25.07.2020., 03:07h

Predstavnik Javne vatrogasne postrojbe je rekao kako je pripadnik DVD-a Kustošija Davor Kovačić preminuo sinoć 15 minuta iza ponoći uslijed zastoja srca do kojeg je došlo tijekom intervencije.

Izrazio je sućut njegovoj obitelji.

"Sve drugo će se nadoknaditi, ali život ne može. Pa, eto, sa žaljenjem možemo konstatirati da se je ugasio jedan mladi život na zadatku. Ali, kad je riječ o vatrogascima, to je donekle i očekivano jer svaki dan se susreću s prilikama i neprilikama takvim da riskiraju svoje živote", rekao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Najavio je da će obitelj 53-godišnjeg dobrovoljnog vatrogasca koji je izgubio život na zadatku posjetiti sutra. 

Dodao je kako samo razmišlja o tome životu, ni o čemu drugome.

Za sanaciju šteta u institucijama pobrinut će se Grad i država

Gradonačelnik je rekao kako samo s tugom može konstatirati smrt vatrogasca iz DVD-a Kustošija. "Još jednom iskrena sućut obitelji preminulog vatrogasca", rekao je.

Bandić je zahvalio svim službama u Gradu na promptnoj reakciji. Rekao je da će vidjeti koja je količina šteta. Istaknuo je da će snimiti i popisati svaku štetu koja je evidentirana i koja je nastala uslijed poplave te građanima poručio da ne brinu jer će svima njima u obiteljskim kućama ili stanovima pomoći da saniraju štetu. Za sanaciju šteta u institucijama pobrinut će se Grad i država, svaki za svoje institucije, rekao je gradonačelnik, prenosi Index.

"Molimo Boga da što manje budemo imali ovakvih situacija i drugo da još redovitije i cjelovitije čistimo i otklanjamo naše slivnike, odvodne cijevi, vodovodne, a posebno i potoke koji nastanu kao bujice kad se slijeva voda s obronaka Sljemena sve do ZOV-a odnosno do otpadnih voda na pročišćivaču", rekao je Bandić.

Kolika je bila jačina vode i koliko su vode nabujale, Bandić kaže da govori i to da ju ZOV nije mogao svu progutati pa se moralo pustiti dio vode u otvoreni kanal prema Savi.   

Bandić: Ja, nažalost, ne mogu popiti kišu

Uslijedila su pitanja novinara. Jedno je bilo o ulaganjima u infrastrukturu. Rekao je kako je on najviše napravio od svih gradonačelnika u zadnjih 100 godina za infrastrukturu Zagreba.

"Ja sam prije 13 godina, kada je bila ona mećava, rekao da ću hvatati snijeg. Ja, nažalost, ovoliko kiše ne mogu popiti", kaže.

"Proljetni i ljetni pljuskovi su normalna pojava, ali više od 80 litara po metru četvornom, to ne možemo predvidjeti", kaže i dodaje kako se to desilo sada i da neće još 10 sljedećih godina.

Osim toga, rekao je i kako smo se očito "zamjerili dragom Bogu", jer nas je pogodila i korona i potres i poplava.

"Da sutra umrem, moja djela govore više od riječi", dodao je Bandić.

Upitan kako komentira što su već počeli stizati zahtjevi za njegovu smjenu, pa tako i ona saborske zastupnice Dalije Orešković, Bandić je odgovorio da zna da su neki upregnuti i da bi najradije ‘da nema Bandića‘. "Ali ćete se načekati još da se riješite Bandića", poručio je. 

Novinari su i pročelnika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavla Kalinića pitali je li potres mogao prouzročiti oštećenje sustava odvodnje budući da je on to prije tri godine napisao u svom radu. Kalinić je odgovorio da to tek treba istražiti i napraviti procjenu.  

Lozar: Vatrogasci na više od 250 intervencija

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba Javor Lozar istaknuo je da je Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i oko 50 dobrovoljnih vatrogasnih društava sinoć od 21.30 pa do jutros u 11 sati odradila više od 250 intervencija u Zagrebu. Na intervencijama je bilo angažirano 180 vatrogasaca. Rekao je da se radilo na ispumpavanju vode iz stambenih objekata i podzemnih garaža, spašavanju osoba iz vozila i suterenskih stanova. Rekao je da su imali i dva požara stana koja su na vrijeme lokalizirana da nije došlo do većih šteta. 

Lozar je istaknuo da je nažalost u 13 minuta iza ponoći došlo do zastoja srca jednog njihovog dobrovoljnog vatrogasca i nakon reanimacije nije preživio. U ime Javne vatrogasne postrojbe i Vatrogasne zajednice Grada Zagreba izrazio je iskrenu sućut obitelji i cijeloj vatrogasnoj obitelji.

Predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Žgela rekla je da je sinoć oko 21 sat kada je počelo nevrijeme, zbog velike količine oborina nastupile poteškoće u javnom gradskom prometu, od 130 tramvaja njih sedam bilo u zastoju što je izazvalo poteškoće i u protoku ostalih tramvaja. Istaknula je da su do jutros u 3.50 sati otklonili sve na trasi i u 4 sata su sva ZET-ova vozila uredno izašla u promet i sav prijevoz funkcionira sukladno planu prometa, odnosno izmjenama u prijevozu vezano uz radove na trasama koji su bili redovno planirani.

Ranko Gregorin iz Vodoopskrbe i odvodnje rekao je da su jučer oko 21 sat započeli pozivi građana te da je bilo ukupno oko 400 poziva. Rekao je da su do jutros u 9 sati odradili 150 intervencija te da su i dalje ekipe na terenu i čiste kanale i posljedice te poplave. Najavio je da će ekipe i dalje biti na terenu sve dok ne završe posao te da će sve očistiti.   

"Na žalost, ovu noć palo je preko 80 litara kiše po kvadratnom metru što nam je praktički tri puta veća oborina od projektirane za kanalski sustav pošto je to jednostavno prekomjerna oborina koju sustav nije mogao prihvatiti", istaknuo je Gregorin.

Tehnički direktor Zagrebačkih cesta Josip Turković rekao je da su sinoć od 22 sata pa do 2.45 ujutro sa svojim dežurnim ekipama imali 18 intervencija na koje su izašli prema dojavama MUP-a i građana. Intervencije su se uglavnom odnosile na postavu privremene regulacije prometa, kao i na osiguranje pojedinih mjesta gdje je došlo do izlijevanja vode i podizanja kanalizacijskih poklopaca od jake bujice koja je stvorila pritisak vode. Rekao je da danas njihove četiri ekipe čiste Zagreb i nadaju se da će tijekom dana uspjeti sve počistiti, a ako će biti dojava građana i komunalnog redarstva, nastavit će čistiti i sutra. 

Ivana Čičak iz Čistoće rekla je da su za redovan odvoz angažirali 30-ak ekipa koje rade na čišćenju i sanaciji ulica i podvožnjaka. "Vraćamo sve spremnike na uobičajena mjesta, odvozi se otpad koji je nastao kao posljedica potresa i bit ćemo na terenu čitav vikend, pa i sve ostale dane", istaknula je.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 07:59