StoryEditor

Banane uspijevaju u Čitluku

Piše D  /  05.05.2020., 09:05h

Na Žurnju, ispred kuće agronoma Ante Ostojića-Mrge, trogodišnja bananina plama nedavno je procvala, a ubrzo nakon toga počeli su rasti i prvi plodovi.

Ostojić je banane počeo uzgajati iz znatiželje i u počecima se nije nadao da će ovo biljka, karakteristična za tropske krajeve Amerike, Azije i Afrike, u Hercegovini moći uspijevati zbog bitno različitih klimatskih uvjeta, no ipak se pokazalo da banane mogu rasti, pa čak i početi razvijati plodove i u našim krajevima.

Ova biljka u našim krajevima zahtijeva više brige oko ‘‘utopljavanja‘‘ u hladnim zimskim mjesecima, dok ljeti traži često i obilno zalijevanje kako bi na hercegovačkom suncu imala slične uvjete kao u podnebljima za koje je karakteristična. Sama banana se u vegetativnom razdoblju brzo razvija pa je sa svojim velikim listovima lijep ukras u vrtu.

Uz to što je lijep ukras, kada banana počne davati plodove to je dodatni uspjeh za uzgajivača, posebice ako je riječ o uzgoju u Hercegovini kao što to čini Ante Ostojić, kojemu je preostalo da nastavi voditi brigu o stablima svojih banana, od kojih će mu jedna uskoro dati i plodove, piše bljesak.info.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 12:19