StoryEditor
kongres sda

Bakir Izetbegović ponovno izabran za predsjednika SDA

Piše desk  /  14.10.2023., 14:01h

Na Kongresu SDA u Sarajevu za predsjednika stranke ponovo je izabran Bakir Izetbegović.

Glasanje je bilo javno, a osam delegata je bilo protiv, jedan suzdržan, a svi ostali su bili za, prenosi Avaz.

Ovakav scenarij se znao već od ranije kada je Šemsudin Mehmedović eliminiran iz konkurencije predsjednika stranke, pa je osoba koja već devet godina vodi glavnu riječ u SDA bez bilo kakve konkurencije izglasana za predsjednika.

Jedina opcija koja je mogla spriječiti izbor Bakira Izetbegovića na čelo stranke bila je to da se trećina delegata ne pojavi na Kongresu, čime ne bi bilo kvoruma ili da većina delegata ne podrži jedinog kandidata za predsjednika.

Bakirovi poslušnici

No, da do toga ne bi došlo već ranije su se pobrinuli Bakirovi poslušnici iz Izborne komisije SDA. Naime, oni su nakon odbijanja kandidatura za Šemsudina Mehmedovića odbijali i prijedloge općinskih organizacija za delegate ukoliko su bliski Šemsudinu Mehmedoviću.

Tako je još jednom od Kongresa napravljena farsa, pa su delegati samo dali „amin“ da Bakir Izetbegović upravlja strankom, kao da je riječ o Konvenciji, a ne Kongresu.

Upravljanje Bakira Izetbegovića SDA su obilježile brojne kontroverze. Naime, on je iz stranke izbacivao sve one koji nisu mislili njegovom glavom. Samo za vrijeme njegovog upravljanja SDA iz te stranke su nastali PDA, Nezavisni blok i Narod i Pravda.

Brojne afere

Njegov mandat su obilježile i brojne afere njegovih najbližih saradnika, pa su protiv njih podizane optužnice, završavali su na američkim crnim listama, a posebno je upečatljiv bio njegov projekat Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg prvog obavještajca Bakira i Sebije Izetbegović, kojeg je koristio za obračune sa neistomišljenicima, što u vlastitim redovima, što u suprotnim.

Ono što je posebno iritiralo brojne funkcionere SDA je bilo postavljanje Bakirove supruge Sebije na čelo KCUS-a, a onda i uključivanje u političke procese. Time se samo još jednom potvrdilo da je to privatna i porodična stranka.

No, svi ti sudionici afera sada su sigurni, jer iza njih i dalje stoji Bakir Izetbegović.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 13:31