Article_Top_970x250

Bakir Izetbegović o ocu Aliji: "Bio je staložen i spreman priznati svoje greške"

95. godišnjica rođenja

Bakir Izetbegović o ocu Aliji: "Bio je staložen i spreman priznati svoje greške"

kol 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA

Učenjem fatiha i polaganjem cvijeće na šehidskom spomen-obilježju i na mezarju na Kovačima, danas j obilježenja 95. godišnjica rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i osnivača Stranke demokratske akcije Alije Izetbegovića.

Bakir Izetbegović, lider SDA, kazao je danas, da kako stari, sve su mu svježija sjećanja o ocu Aliji. 

"Radio je puno po terenima, znao bit odsutan i po šest mjeseci. U Crnoj Gori je bio i tako jednog jutra se probudim kad tamo moj babo leži u postelji blizu moje. Uvijek mi je donosio poklone.  Onda je nastao jedan period s ratovima, zatvorima. Tada sam imao priliku učiti od jednog staloženog čovjeka", prisjetio je Bakir Izetbegović i dodao je da j Alija bio spreman priznati svoje greške i neuspjehe.

Cvijeće na Kovačima položile su brojne delegacije, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

- Alija Izetbegović je, bez ikakve sumnje, najznačajnija osoba u modernoj povijesti BiH. Bio je na čelu BiH u vrijeme raspada bivše Jugoslavije i borbe za osiguranje samostalnosti i nezavisnosti BiH i uspješno je dobio tu bitku. BiH je pod njegovim vodstvom postala nezavisna, međunarodno priznata država, članica UN-a - izjavio je Džaferović.

Dnevnik.ba