StoryEditor

Bakir Izetbegović neće imati “svoga” Bošnjaka u Hrvatskom saboru

Piše D  /  06.07.2020., 03:07h

Armin Hodžić, kandidat bošnjačke nacionalne manjine, nije uspio osvojiti mandat u Hrvatskom saboru javlja Hrvatski Medijski Servis.

Hodžić je kao kandidat albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine osvojio 861 glas birača, dok će u saborskim klupama ovu manjinsku skupinu zastupati Ermina Lekaj Prljaskaj.

Hodžić se u svome javnom djelovanju nametnuo kao produžena ruka bosanskohercegovačke SDA u javnom prostoru Hrvatske, a to je svojim stavovima i nebrojeno puta elaborirao.

Ponavljao je kako Bošnjaci u BiH ne glasuju za Željka Komšića, koji je već tri puta Hrvatima nametnut kao član Predsjedništva BiH, upravo glaspovima bošnjaka.

Za jedan utjecajni sarajevski portal prošle je godine kazao kako Hrvatska nema iskren odnos prema BiH te je pozivao da se istraže navodi novinara Ave Avdića kako je Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske (SOA) vrbovala selefije u Bosni i Hercegovini kako bi se broj radikalnih islamista u BiH prikazao većim nego što to on uistinu jeste. Podsjetimo, nakon što je Tužiteljstvo BiH pokrenulo istragu o tome pitanju pokazalo se da se radi o čistim dezinformacijama i spinovima tako da cijela “afera” nije dobila sudski epilog.

Optuživao je Hodžić službeni Zagreb da na raznim međunarodnim adresama agitira za interese Dragana Čovića kojega je prozvao da slavi “ratne zločine i neustavne praznike”.

Osvrnemo li se na samu kampanju, vidljivo je da je Hodžića podupirala medijska mašinerija i sarajevske SDA. On je prije nekoliko dana dao opširan intervju za portal Faktor kojega analitičari smatraju izravnim glasilom SDA koji često objavljuje insajderske informacije iz te stranke.

Hodžićev kandidaturu podržao je i sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka, također i počasni sarajevski građanin Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske kroz dva mandata.

Valja podsjetiti i na to da je Hodžić  početkom 2019. godine, kao predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDAH) održao konferenciju za novinare na kojoj je izrazio nezadovoljstvo položajem Bošnjaka u Hrvatskoj, a uopće nije bio predsjednik SDAH-a. On zapravo nije ni njezin član jer je izbačen iz stranke, kazao je tada  Hini Mirsad Srebreniković, koji je na službenim stranicama SDAH-a, kao i u Registru političkih stranka, upisan kao predsjednik te stranke.

No pored Lekaj Prljaskaj i Bermina Mekšića, Hodić nije imao šanse tako da Izetbegovićeva SDA neće imati svog čovjeka kao zastupnika bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:18