StoryEditor
Pribilovići

Baka Luca iz Novog Travnika proslavila 99. rođendan: "Tajna dugovječnosti je u teškim poslovima i starinskoj hrani. Za 100. rođendan želim zdravlja"

Piše desk  /  27.10.2022., 09:31h

Baka Luca Lozančić iz novotravničkog naselja Pribilovići jedna je od najstarijih stanovnica ove općine, a ovih dana proslavila je 99. rođendan.

Još uvijek relativno dobrog zdravlja, baka Luca ugasila je svjećice na torti kojom su joj rođendan od srca čestitali najbliži, njezinih četvero djece, 14 unučadi i 10 praunučadi od kojih je još dvoje na putu, pa će u narednom razdoblju biti i novog razloga za slavlje.

Najradije se, kaže, sjeća kako je bilo nekad.

“Preživjela sam Drugi svjetski rat kao i Domovinski rat. U oba rata ostala sam na svom ognjištu”, kazala je baka Luca.

U Novom Travniku poznata je i po tome da je puno puta bila kuma.“Točan broj mojih kumstava ni danas ne znam, ali znam da sam kuma bila puno puta”, rekla je.

Kako je doživjeti stotu baka će, ako je zdravlje nastavi služiti, saznati dogodine. Novinari portala centralna.ba pitali su je u čemu je tajna dugovječnosti.

“Tajna je u tome – raditi teške poslove i jesti starinsku hranu”, rekla je baka Luca koja i danas izbjegava salame ili paštete i jede samo domaću hranu.

Pitali su je i što želi za 100. rođendan. Kao iz topa odgovorila je:

“Zdravlja”.

Dakle, zdravo jesti, puno raditi i što više puta biti kum. Prilično jednostavna tajna dugovječnosti, zar ne?

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 05:38