StoryEditor
bošnjački radikal

Bajrović: "Probosanske" stranke trebaju imati Hrvate na županijskim listama kako Čović ne bi imao šest ruku u Domu naroda

Piše desk  /  07.05.2022., 07:05h
Sve je veća šansa da će se izbori u listopadu održati po ranijim neustavnim i nezakonitim pravilima, što nailazi na opravdano oštre reakcije hrvatskih političkih predstavnika.

NAPOMENA: Tekst izvorno objavljen 7.  svibnja u 07:05, editiran, 13 svibnja u 12:20.

Prema upozorenju stranice raskrinkavanje.ba, koja je upozorila na netočno prenošenje Bajrovićevih riječi, utvrdivši da nije govorio o Hrvatima nego konkretno o HDZ-u komentirajući predstojeće izbore i popunjavanje Doma naroda, tekst je korigiran.

"...stoga pozivam sve probosanske stranke da se dogovore koji će Hrvati biti na županijskim listama. Tu bi trebalo da probosanske stranke imaju po jednog Hrvata i da se riješimo Čovića i HDZ-a. Nadam se da će oko toga biti postignut konsenzus", kazao je Bajrović ne navodeći Hrvate kao one kojima bi trebalo nešto uzeti, nego eksplicitno HDZ BiH i Čovića.

Bošnjački radikal Reuf Bajrović govorio je za Hayat o aktualnim temama. Vrijeđao je predsjednika RH, ustvrdio kako su "probosanske snage" uzele sve ključne poluge političke moći te da je ključno da HDZ-u smanje broj mjesta u Domu naroda tako što će više mjesta popuniti upravo "probosanske snage". 

Na početku se dotaknuo predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i njegovih izjava, ispalivši kako je rezultat njegovog ponašanja to što ne može prežaliti neuspjehe hrvatske vojske 90-ih godina u Bosni i Hercegovini.

- Trenutno se nalazimo pod agresijom, koja nije vojna, nego se odvija putem institucija. Prestala je samo za vrijeme Stipe Mesića, ali je dolaskom Josipovića namjera Hrvatske prema Bosni i Hercegovini vraćena na dnevni red. Milanović je kulminacija onoga što je sa sobom donio Ivo Josipović. Nažalost, vratili smo se ‘tuđmanizmu’, a Milanović je čovjek koji je nekada bio predmet sprdnje, jer se ne radi o ozbiljnoj osobi, iako obavlja bitnu funkciju u Hrvatskoj. On koristi poziciju da destabilizira Bosnu i Hercegovinu skupa s Čovićem i Dodikom. Mi u BiH ne koristimo riječi kakve koristi Milanović, izuzevši Dodika koji nije relevantan za usporedbu s ostalima. Trebamo početi govoriti istinu. Milanović izgleda kao netko kome treba sapun, ali i stručna pomoć. Hrvatska je danas puno slabija, a ovo što on govori pomaže BiH, jer dokazuje njegovu tuđmanizaciju. Izuzimajući Crnu Goru, s obje strane granice imamo neprijatelje naše zemlje – tvrdi Bajrović.

Zatim je ispalio da je Milanović povezan s Putinom.

- Dokazi toga su jasne veze ruskih obavještajaca i ureda Zorana Milanovića. Tu se radi o osobi koja je dio Putinove orbite zajedno s Čovićem, Dodikom, Janšom, Orbanom i Gruevskim. On je odlučio zaigrati za Moskvu, a moguće je da je i na neki način ucijenjen od strane Rusa. Želi smijeniti Plenkovića jer nije dovoljno radikalan. Nama su Hrvatska i hrvatski narod jako bitni. To je narod koji ima antifašističku tradiciju, ali je ona marginalizirana izjavama Milanovića, gdje vraća genocid kao legitiman način izgradnje države. Djeluje s nove platforme jer izjave koje daje su neofašističke. On je desniji od Orbana, a natječe se s Dodikom za najdesnijeg političara na Balkanu. Vratili smo se u velikosrpski i velikohrvatski moment, ali smo puno jači nego 90-ih godina – naveo je Bajrović.

- Probosanske snage su uspjele preuzeti kontrolu ključnih institucija u zadnjih nekoliko godina. Prvenstveno Predsjedništvo gdje imamo Komšića i Džaferovića, zatim Oružane snage na čelu s ministrom Sifetom Podžićem i generalom Mašovićem. Zahvaljujući njima, naša vojska će dobiti veliku podršku. Također, sada imamo mogućnost da se prvi put sami branimo. Tu je važno spomenuti i ministarstvo sigurnosti, SIP, VSTV koji nije više pod kontrolom Dodika i Čovića. Svi mehanizmi zaštite državnog integriteta su prvi put u rukama probosanskih snaga. Sve što pokušavaju uraditi Čović i Milanović će završiti onako kako je završilo Jelavićevo djelovanje. Dragan Čović će na kraju završiti u bijegu u Hrvatskoj, a Plenković je trenutno svjestan svega i sprema Kordića kao zamjenu. Tiraniju HDZ-a treba,o konačno maknuti s dnevnog reda, pogotovo sada kada imamo konflikte između Čovića, Milanovića i Plenkovića – rekao je Bajrović za ‘7 Plus’.

Dodao je kako će hrvatske stranke pokušati oživjeti "zločinačku tvorevinu HZHB", ali izvan njenih institucija.

Pokušat će da to naprave na terenu uz neku vrstu podrške iz Hrvatske. Naša država to može sasjeći u korijenu. Ono čega se treba bojati jest to da Čović zadrži šest ruku u Domu naroda nakon izbora. Stoga pozivam sve probosanske stranke da se dogovore koji će Hrvati biti na županijskim listama. Tu bi trebalo da probosanske stranke imaju po jednog Hrvata i da se riješimo Čovića i HDZ-a. Nadam se da će oko toga biti postignut konsenzus – kazao je Bajrović, piše Hayat.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 21:45