StoryEditor
ministrica vp njemačke

Baerbock uoči posjeta BiH: "Ne možemo dozvoliti da bilo gdje u Europi imamo sive zone, moramo zatvoriti sve strane koje Rusija može iskoristiti"

Piše desk  /  04.03.2024., 09:17h

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock posjetit će danas Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. U Sarajevu je planiran sastanak s članovima Predsjedništva BiH u 18:45 sati. Baerbock je uoči posjeta poručila da su zemlje zapadnog Balkana neodvojivi dio Europe te da je geopolitička nužnost da svim snagama podržavaju šest država regije na putu ka EU, najkasnije u svjetlu ruskog brutalnog imperijalizma.

“Ne možemo sebi dozvoliti da bilo gdje u Europi imamo sive zone i moramo zajedno učiniti sve da zatvorimo sve strane koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacije i infiltracije. To podrazumijeva podršku zemljama zapadnog Balkana u jačanju njihovih demokratskih institucija, poboljšanje njihove otpornosti i pružanje ekonomske perspektive ljudima. Kao EU mi pri tome imamo zajedničku domaću zadaću da se i sami postavimo na pravi put za budućnost, dok stavljamo više stolica za europski stol. Samo zajedno ćemo uspjeti da u Europi izlijemo čvrst temelj za mir, slobodu i sigurnost”, navela je Baerbock.

Naglasila je kako je Crna Gora je već godinama njihov saveznik u NATO-u.

“U procesu pristupanja EU, Crna Gora je sebi postavila ambicioznu agendu i sada je ponovo odlučno slijedi. Želimo ovaj novi zamah zajedno iskoristiti i pratiti Crnu Goru na njenom putu u EU kao blizak partner i dobar prijatelj. U Podgorici će biti riječ i o tome kako Crna Gora može još bolje napredovati u reformama vladavine prava i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i kako mi možemo zemlju u tome podržati”, dodala je.

Za BiH je naglasila kako se nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja.

“Prošle godine je Europsko vijeće odlučilo da se otvore pristupni pregovori čim budu ispunjeni kriteriji za to. Na putu ka EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti neophodnim reformama. Usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma bio je jedan takav europski reformski korak. S obzirom na lokalne izbore u listopadu ključno je da se sada završi reforma izbornog zakona s paketom integriteta izbornog procesa. Slobodni i pošteni izbori su temelj demokratskog društva. Mi se odlučno suprotstavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju Bosni i Hercegovini postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje europske vrijednosti”, poručila je Baerbock.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 19:02