StoryEditor
šefica njemačke diplomacije

Baerbock putuje u Kinu kako bi “popravila štetu” nakon Macronova posjeta

Piše hina  /  13.04.2023., 16:19h

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock umanjila je razlike unutar Europske unije nakon nedavnih izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za posjeta Kini, a ministar obrane prvi je njemački dužnosnik koji je komentirao Macronovu izjavu da saveznik Washingtona ne znači biti "vazal.

Baerbock je istaknula da je Macron u srijedu "još jednom naglasio da politika Francuske prema Kini odražava politiku EU-a prema Kini".

Unatoč razlikama, jedna od prednosti EU-a je u tome "što nismo samo bliski jedni drugima, već slijedimo zajedničke strateške pristupe središnjim pitanjima naših interesa i vrijednosti", rekla je Baerbock.

Nakon trodnevnog državnog posjeta Kini prošlog tjedna, Macron je pozvao EU da zauzme neovisnije stajalište o Tajvanu, ističući da bi EU trebao zadržati jednaku distancu prema Kini i Sjedinjenim Državama.

Baerbock je istaknula da je Macron posjetio Kinu istodobno s predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen, opisavši to kao "izuzetno važan znak".

S obzirom da su Njemačka i Francuska dio istog unutarnjeg tržišta EU-a, različita stajališta o Kini, glavnom trgovinskom partneru bloka, bila bi nemoguća, rekla je njemačka šefica diplomacije. Njemačka vlada tješnje je koordinirala politiku s "našim prijateljima u Francuskoj" nego s bilo kojom drugom zemljom u EU, kazala je Baerbock.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius nazvao je pak u četvrtak "nesretnom" izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o tome da biti "saveznik" Sjedinjenih Država ne znači nužno biti "vazal", prenosi agencija dpa-

"Nikad nismo bili u opasnosti da budemo ili postanemo vazal Sjedinjenih Država", rekao je  Pistorius, prvi član njemačke vlade koji je javno progovorio o Macronovim izjavama, koje su izazvale probleme među francuskim saveznicima.

Izjavu je nazvao "nesretnom".

Pistorius, član Socijaldemokratske stranke (SPD) i blizak kancelaru Olafu Scholzu, dodao je da "u budućnosti moramo moći govoriti kao Europska unija u smislu vanjske politike, a također i u smislu sigurnosne politike ".

Međutim, "pronalaženje vlastitih pozicija u dogovoru s SAD-om naša je dužnost", istaknuo je . Dodao je da bi podjela i ostanak na različitim pozicijama na kraju samo "pomoglo kineskoj vanjskoj politici".

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 09:04